ANNONS

”Lokal bostadskö ingen lösning”

ANNONS

Sedan Signalistens bostadslotteri slopades hösten 2012 tvingas Solnaborna slåss med betydligt fler om lediga lägenheter. Idag förmedlas Signalistens vanliga hyresrätter via Stockholms stads bostadsförmedling – där över en halv miljon människor står i kö.

Men när byggandet av hyresrätter, som Mitt i Solna skrev om förra veckan, inte håller samma takt som befolkningsökningen innebär det ett hårt tryck på lediga lägenheter.

Svårigheten att som infödd Solnabo kunna bo kvar inom stadens gränser retar flera läsare.

– Lotteriet var inte schysst. Där kunde en 19-åring få en lägenhet på en gång, medan en annan kunde stå i 20 år utan att få någonting. Men det här är ju ännu sämre! Solnabor kan inte bo kvar i Solna, säger en kvinna till tidningen.

Situationen för unga Solnabor att hitta en egen lägenhet i staden upprör flera läsare.

– Min dotter är 25 år. Det är inte en chans att hon får något. Man måste satsa på Solnas unga – de är ju framtiden, säger Barbara Månsson.

Att Signalisten ger ungdomar mellan 18 och 25 förtur till mindre lägenheter och korttidskontrakt hjälper inte, menar hon. När så många slåss om lediga lägenheter spelar det ingen roll.

– Min son stod i kö i åtta år, sedan var vi tvungna att hjälpa honom med insats så han kunde köpa.

En vanlig åsikt på olika forum på nätet där frågan diskuteras är att Solna borde göra som grannstaden Sundbyberg och kommunala bostadsbolaget Förvaltaren, och införa en egen kö. Åtminstone kunde hälften av de lediga hyresrätterna gå till Solnabor, menar man.

ANNONS

– Att man som infödd Solnabo inte ska ha förtur är konstigt. Jag känner en kille vars farfars farfar var med och byggde upp Solna. Ska han inte få bo kvar? säger Åsa i Råsunda.

Catarina Johansson Nyman, vd på Signalisten, tror inte att en lokal bostadskö är en lösning på problemet.

– Vi tycker inte att vi kan se oss som en enklav, inte när det gäller infrastruktur, eller arbetsmarknad, och då kan man inte göra det med bostadsmarknaden heller.

Att jämföra med Förvaltaren i Sundbyberg är inte rättvist.

– De är ju mycket större än oss. De har nästan monopol på hyresrätter. I Solna finns det så många fler aktörer, Signalisten har bara 30 procent av hyreslägenheterna i Solna.

Att införa en egen kö skulle dessutom bli dyrt, eftersom någon måste administrera den. Skulle man reservera vissa lägenheter för just Solnabor skulle man troligtvis även bli tvungna att lämna Stockholms stads bostadsförmedling.

– Det finns ju också poänger med att ha en gemensam kö. Som sökande får man då tillgång till en större marknad.

– Det här är ytterst en fråga för styrelsen, men jag har inte uppfattat att det finns ett behov av detta, säger Catarina Johansson Nyman.

Magnus Nilsson (M), ordförande för Signalistens styrelse, tror att en lokal bostadskö blir krångligt.

– Vi har redan en kö för ungdomar och en kö för äldre. Sedan har Signalisten sin internkö. Ska det sen dessutom till en kö för folk skrivna i Solna?

Med dagens bostadsproblematik kan man inte ha för detaljerade önskemål, menar han.

– Personligen kan jag inte förstå varför folk prompt ska bo kvar i Solna. Det känns som ett I-landsproblem.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.