Åtta personer greps på tisdagen i ett samordnat tillslag i Sverige och Lettland, skriver Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande. De misstänks ha tvättat pengar som ska ha gått till svarta löner i bland annat byggbranschen.

Till lokalen i söderort ska kunder ha kommit för att hämta ut både falska fakturor och kontanter. Det skriver tidningen Dagens industri.

Verksamheten misstänks ha pågått sedan 2021 och ha omsatt nära en halv miljard kronor, enligt Ekobrottsmyndigheten.

– Det här är systemhotande och samhällsskadlig verksamhet som pågått under många år. Utöver att mångmiljonbelopp undandras i skatt, snedvrider det konkurrensen inom framförallt byggbranschen och möjliggör för oseriösa bolag att använda sig av byggarbetare utan att ta det arbetsgivaransvar som följer med att ha egna anställda, säger Sanna Nesser, förundersökningsledare och kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm, i ett uttalande.

Flera gripanden i södra Stockholm

Det koordinerade tillslaget gjordes på tisdagen och leddes av Ekobrottsmyndigheten i samarbete med bland andra polisens nationella insatsstyrka och myndigheter i Lettland.

Personerna greps på fem olika platser i södra Stockholm samt i Lettland. De misstänks för grov näringspenningtvätt och grova bokföringsbrott, uppger Ekobrottsmyndigheten.

– Insatsen har gått enligt plan och åtta misstänkta personer har frihetsberövats. De kommer nu att höras innan vi tar ställning i häktningsfrågan, säger åklagaren Sanna Nesser.