ANNONS

Lokal C-politiker bakom kritiserad dom

En man som åtalats för att ha slagit sin fru friades av Solna tingsrätt då han ansågs komma från en "bättre familj" än kvinnan, skriver Aftonbladet.
En av dem som friade mannen var nämndemannen och lokala centerpartisten Ebtisam Aldebe, som även sitter som ledamot i socialnämnden i Solna.
ANNONS


Aftonbladet  var först med att rapportera om domen som föll i Solna tingsrätt i slutet av februari.

En man hade då åtalats för misshandel efter att han enligt åklagaren ska ha knuffat in sin fru i möbler, slagit henne i ansiktet, dragit henne i håret och tryckt en sko i ansiktet på henne.

Mannen friades dock av tingsrätten.

Bland annat står i domen att kvinnan inte gick att lita på, att det inte går att utesluta att kvinnan själv orsakat skadorna hon fått för att ”sätta dit” sin man och att mannen kom från en ”bättre” familj än kvinnan – något som var till fördel för honom.

Rätten ifrågasätter också i domen att kvinnan polisanmält misshandeln istället för att gå till mannens familj. Mannen och kvinnan gifte sig enligt sharialag för cirka sju år sedan.

Oenig rätt dömde

Två nämndemän ansåg att mannen skulle frias och två nämndemän ansåg att mannen skulle dömas. Vid lika utslag döms alltid till den åtalades fördel enligt lagen och mannen gick därmed fri.

En av de nämndemän som friade mannen är centerpartisten Ebtisam Aldebe, som även sitter som ledamot i socialnämnden i Solna.

Tidigare har hon varit i blåsvädret efter att bland annat ha sagt att svenska lagar borde anpassas till muslimer som bor i Sverige, så kallad särlagstiftning.

Åsikterna diskuterade enligt Magnus Persson, Centerpartiets starke man i Solna, med Ebtisam Aldebe innan hon fick uppdraget i socialnämnden. Han förklarar för Aftonbladet att han inte trodde att Aldebe hade de här åsikterna längre och att hon inte kan representera Centerpartiet på sin post som nämndeman om så är fallet.

Magnus Persson har pratat med Aldebe om saken och uppmanat henne att lämna sin post som nämndeman. Även Aldebes uppdrag i socialnämnden ska ses över enligt Magnus Persson.

C:s kvinnoorganisation Centerkvinnorna har nu startat ett uteslutningsärende mot Aldebe, enligt Aftonbladet.

Det är dock bara Solna tingsrätt som kan avsätta en nämndeman.

Domen har överklagats

Åklagaren Josefine Dahlqvist säger till Aftonbladet att hon är mycket förvånad över utslaget och redan har överklagat domen till hovrätten.

”Man har grundat domen på antaganden och fördomar”, säger hon till tidningen.

Cheflagmannen i Solna tingsrätt, Lena Egelin, kallade under måndagen till sig nämndemännen som dömde i domen för att göra en bedömning om deras lämplighet som nämndemän, enligt Aftonbladet.

Aldebe har dock inte själv velat kommentera domen när Aftonbladet sökt henne.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.