Lokala bagerier om bästa bullarna

Kanelbullar
Kanelbullens dag lanserades 1999.
Det ska vara mycket av allt för att göra en riktigt god kanelbulle. Så kan man sammanfatta hur Figges Konditori och Balders Bröd beskriver den perfekta bullen.

Det är svårt för cafébiträdena att svara på hur många kanelbullar de har sålt idag, på kanelbullens dag.

– Oj, det vet jag inte, jag kom nu på eftermiddagen. Jag vet att de har bakat massor med gånger, det är mycket att göra. Det är mer än bara några hundra. En kund i morse beställde hundra och sen är det många företag som har beställt också, säger Johanna Dahl, cafébiträde på Figges konditori i Edsviken.

Även på Balders Bröd i Sollentuna Centrum har det varit en hektisk dag.
– Oj, det är väldigt många, jag vet inte hur många vi är uppe i. Över 1000 i alla fall, vi har haft beställningar och allt. Kanske närmare 2000, säger butiksbiträdet Angelica Krasmus.

De är dock överens om hur en riktigt bra kanelbulle ska vara.
– Den ska vara riktigt saftig och god, ha mycket kanel, och inte vara så där torr som de kan vara. Och vara rejäl, säger Johanna.

Mycket av allt, tycker även Angelica.
– Mycket fyllning, riktigt saftig, mycket pärlsocker.

Och den godaste bullen ska såklart avnjutas nygräddad och varm med ett glas kall mjölk. Vad är då hemligheten bakom bullarna som säljs på Figges och Balders?
– Det kan jag inte berätta. Men vi bakar alltid med kärlek och omtanke! säger Johanna.

Även Angelica är motvillig att avslöja Balders recept, men kommer i alla fall med ledtrådar.
– Vi har mycket smör, och mycket kanelfyllning.

Hon bjuder även på lite kuriosa.
– Den roligaste kanelbullen jag testat måste vara den måste vara den med nutella i. Den var riktigt god! Men den säljer vi inte här.