Lokala konstnärer slår upp dörrarna

Konstateljéerna i Ulvsunda är bland de mest anonyma i stan.

Bakom dörrarna döljer sig flera framgångsrika konstnärer. På fredag och lördag öppnar de för allmänheten.

UKA – Ulvsunda Konst Ateljéer är ett nystartat samarbete mellan tre ateljéföreningar kring Renhammarsvägen i Ulvsunda industriområde i Bromma. På fredag och lördag håller de öppet hus och bjuder in allmänheten till ateljéerna där de visar upp nya verk.

Det är första gången de öppnar sina arbetsplatser för allmän beskådan.

– Vi är rätt så många konstnärer som har våra ateljéer här och vi tänkte att det är smart att börja samarbeta lite mer. Att stå och skapa i sin ateljé kan vara rätt ensamt och att vi nu bjuder in till gemensamt öppet hus är en del i samarbetet, säger Susanne Vollmer, en av konstnärerna som också är Brommabo.

Fler konstnärer från Bromma som finns på plats är Christoffer Paues, Angela Duran Jofré, Timothy Crisp, Frida Rydblom och Helene Hortlund. Bland de övriga finns bland andra Mari Rantanen som varit professor vid Konsthögskolan.

– Alla är utbildade konstnärer. Det är rätt roligt faktiskt, många av konstnärerna är framgångsrika men ändå står de här och jobbar i billiga lokaler i Ulvsunda, säger Susanne Vollmer, som bland annat arbetar med en teckningsserie som hon kallar för ”Känslan av mörker”. Hon har inspirerats av konstnären Oswald Tschirtner som efter andra världskriget började rita när han hamnade på mentalsjukhus. Han ritade bara det som personalen bad honom att göra.

Ateljéerna håller öppet på fredag klockan 12–20 och på lördag klockan 12–17.

Fakta

20 professionella konstnärer

Konstnärerna som visar sina ateljéer:

Eva Beierheimer, Ragna Berlin, Terese Bolander, Timothy Crisp, Angela Duran Jofré, Anton Elfving, Max Olofsson, Helene Hortlund, Cristina Lekander, Christoffer Paues, Mari Rantanen, Frida Rydblom, Niklas Seglevi, Charlotte Sjöborg, Peter Sköld, Kristina Stark, Theodore Trottner, Annelie Wallin, Nanna de Wilde, Susanne Vollmer.