Lokala politiker kämpar för att behålla buss 153

Lokala politiker i Hägersten-Liljeholmen kämpar för att busslinje 153 ska vara kvar.
"Accepterar inte att den dras in", säger Abit Dundar (L) om planerna för busslinje 153.
Busslinje 153 mellan Bredäng och Fridhemsplan har varit nedläggningshotad flera gånger tidigare. Nu har trafikförvaltningen återigen planer på att dra in linjen. Men det vill absolut inte politikerna i Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd.

Mitt i har flera gånger tidigare berättat om buss 153 och nedläggningshoten.

Nu har trafikförvaltningen återigen planer på att dra in linjen. Förändringarna skulle i så fall införas från och med december 2019. Enligt trafikförvaltningen beror det på att bussen går nästintill parallellt med tunnelbanan, förutom mellan Hornstull och Fridhemsplan, och att resenärerna därför kan åka tunnelbanan i stället. Men det håller Abit Dundar (L), stadsdelsnämndens ordförande inte med om.

– Det är en viktig kommunikationsväg som avlastar tunnelbanan. Det är många som jobbar i innerstan och de som bor i Årstadal och vid Liljeholmskajen har ingen annan direktväg.

Politikerna eniga

Politiker från samtliga partier i stadsdelsnämnden har skrivit en gemensam protest mot att dra in busslinje 153.

”Hägersten-Liljeholmen är snabbt växande stadsdel och behöver komplement till tunnelbanans linje 13. I rusningstrafiken är vagnarna fulla redan i Sätra/Bredäng. Buss 153 är viktig och både en avlastning för tunnelbanan samt en viktig tvärförbindelse. Tills dess att spårväg syd och nya röda linjen Älvsjö–Liljeholmen–Fridhemsplan är på plats måste vi värna om buss 153”, står det i protesten som undertecknats av Abit Dundar (L), Anette Hellström (M), Eva Fagerhem (S), Maria Ljuslin (V), Johan Vesterlund (C), Lara Siadat (MP), Henrik Åkerlund (SD) och Lovisa Teolinda Pettersson (KD).

Har lyckats ha kvar bussen tidigare

Stadsdelen får tycka till om trafikförvaltningens förslag på förändringar i kollektivtrafiken och frågan ska tas upp på stadsdelsnämndens möte under torsdagen. Protester från politiker och medborgare har tidigare fått busslinjen att vara kvar.

– Vi har protesterat varje år. Vi accepterar inte att den dras in. Det här är en viktig fråga som stadsdelsnämnden måste markera i, säger Abit Dundar.

Fakta

Andra förslag på förändringar i kollektivtrafiken i Hägersten-Liljeholmen

Tunnelbana

Nya fordon sätts i trafik under 2019. Trafikförvaltningen ser över behovet och mindre förändringar i tidtabellen kan införas.

Bussar

Linje 133 Liljeholmen–Ekensberg: Trafikförvaltningen föreslår fler avgångar morgon, eftermiddag och kväll och ska se över helgtrafiken.

Linje 134 Liljeholmen–Östbergahöjden: Trafikförvaltningen föreslås att helgtrafiken utökas från 30- till 18-minuterstrafik.

Linje 135 Hägersten–Vårbergs C: Föreslås förlängas från Klubbacken till Liljeholmen via Hägerstensvägen till Örnsberg och vidare längs linje 161 till Trekanten och Liljeholmen. Då kan linje 161 kortas på sträckan mellan Örnsberg och Gröndal och i stället förlängas från Midsommarkransen till Örnsberg, för de turer som vänder i Midsommarkransen.

Linje 142 Telefonplan–Älvsjö station: Fler turer kvällstid.

Linje 145 Älvsjö–Årstaberg–Liljeholmen: Föreslås att utökas mellan Liljeholmen och Årstaberg och ersätta linje 160 på den sträckan.

Linje 147 Liljeholmen–Hökmossen: En ny avgång åt vardera håll på helgkvällar föreslås.

Linje 152 Bromma flygplats–Solna centrum: Linjen föreslås dras in på helgerna till hösten 2020, då tvärbanan byggts ut till Bromma flygplats.

Linje 160 Gullmarsplan–Årstaberg–Liljeholmen: De avgångar som går ända till Liljeholmen förslås ersättas av linje 145.

Linje 161 Gröndal–Bagarmossen: Föreslås förlängas till Liljeholmen.

Linje 165 Liljeholmen–Farsta centrum: Föreslås få fler avgångar på vardagar.

Linje 192 Stockholm C–Fruängen: Avgången 00.50 på vardagar föreslås dras in, eftersom tunnelbanan fortfarande går då.

Linje 803 Tyresö–Älvsjö–Telefonplan: Ny linje. Ska avlasta Gullmarsplan och ge en tvärförbindelse mellan Tyresö, pendeltåget i Älvsjö och tunnelbanan vid Telefonplan.

Källa: Trafikförvaltningen