Lokala profiler talar om Järvas framtid

Sångerskan och Rinkebybon Cherrie intar scenen under avslutningen på Järva Demokratiforum.
Sångerskan och Rinkebybon Cherrie intar scenen under avslutningen på Järva Demokratiforum.
Journalisten och författaren Alexandra Pascalidou leder programpunkten "Orten i media" där medias bild av Järva diskuteras.
Journalisten och författaren Alexandra Pascalidou leder programpunkten "Orten i media" där medias bild av Järva diskuteras.
De mest brännande lokala frågorna tas upp till diskussion när ABF ordnar Järva Demokratiforum i Rinkeby nästa lördag. Lokala profiler från skolor, politiken och kulturen ska tala om utvecklingen i Järva.

– Vi vill skapa en mötesplats för alla som bor och är aktiva i Järva. Vårt program lyfter fram de frågor som invånare och föreningar handskats med under de senaste åren, säger Seluah Alsaati, verksamhetsutvecklare på ABF Stockholm.

Lördagen den 16 april klockan 11.00–18.00 pågår Järva Demokratiforum i Folkets Hus Rinkeby. Arrangörerna har satt ihop sex programpunkter som berör olika delar av samhället.

Den första programpunkten handlar om skolan, fritiden och framtiden. Då diskuteras bland annat ungdomars sjunkande skolbetyg och att Ross Tensta gymnasium stängs i några år. Moderator är Husbybon och kulturproducenten Melody Farshin och medverkar gör bland andra Sofie Abrahamsson som är rektor på Ross Tensta gymnasium samt Maliun Ali Hussein från Hjulsta Somaliska föräldraförening.

En annan diskussion leds av Ishi Mohamed Abdulwahab Aidid från Rinkebys framtidskommitté. Han kommer att diskutera politiska frågor som skola, bostäder och jobb. Deltar i samtalet gör Ann-Margret Livh (V) som är bostads- och demokratiborgarråd. Även Mia Päärni (S), ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd och socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) ska vara med.

– Det kommer att handla om hur det ser ut i våra områden. Många bor väldigt trångt, skolresultaten är dåliga och människor går arbetslösa, säger Seluah Alsaati.

Hon hoppas att åhörarna ska ställa frågor och få svar på sådant som de undrar.

– Jag hoppas att det blir en möjlighet för invånare och politiker att samtal. Politiska beslut blir bäst om lokalbefolkningen är aktiv i processen, säger hon.

En av programpunkterna handlar om den stundtals dystra bild som media förmedlar av Järva. Vissa kallar det en smutskastning av förorten. Moderator är journalisten Alexandra Pascalidou som växte upp i Rinkeby. I den diskussionen deltar Maria Zahir från Tensta Community center och SVT-reportern Amela Mahovic med flera.

Programmet får en kulturell avslutning. Det blir humor, poesi och musik från talangfulla Järvabor, däribland sångerskan Cherrie som sjunger sin hit ”Tabanja” och Elias som rappar succélåten ”Den där guzzen”. Även Mona Monasar som nyligen vann Tensta konsthalls textpris ska medverka.