Min lokala hjälte

Tomma lokaler blir bostäder åt nyanlända

Tomma lokaler kan bli bostäder.
Tomma lokaler kan bli bostäder.
Sundbyberg satsar på att bygga om lokaler för att möta behovet av hem åt nyanlända och ensamkommande.

Just nu genomförs en inventering av tomma lokaler i Sundbyberg som kan bli bostäder åt nyanlända och ensamkommande barn. Staden prioriterar denna bostadslösning framför till exempel paviljonger. Sex lokaler i staden har pekats ut som möjliga att göra om till bostäder för cirka 40 ensamkommande, ungefär lika många platser bedöms kunna skapas i Milot-området. Förvaltaren förhandlar med Hyresgästföreningen om att ta över ett antal lokaler som kan göras om till cirka tjugo lägenheter.

En bottenvåning i ett hyreshus i Storskogen byggs nu om för att bli fyra bostäder åt ensamkommande. Därifrån har grannar hört av sig och är kritiska till att de inte får någon information.

– Varken kommunen eller Förvaltaren informerar hyresgästerna men vi ser ju att det är byggarbetare på plats. Ovissheten skapar oro, säger en man som Mitt i pratar med.

Förvaltarens informationsansvarige Anders Sundqvist säger att bostadsbolaget inte har som uppgift att berätta vilken typ av boende som planeras.

– Det behövs ett stort antal bostäder åt nyanlända och vi försöker hjälpa till så gott det går. Vi jobbar alltid med information när vi bygger om husen, men vi kommunicerar inte vilka som bor där, säger han.

Förvaltarens tömda äldreboende i Hallonbergen, Lötsjögården, bedöms till hösten kunna bli bostäder åt 55 nyanlända.