ANNONS

Lokalpoliser lämnar jobbet i Haninge

Max Åkerwall, lokalpolisområdeschef i Haninge.
Max Åkerwall, lokalpolisområdeschef i Haninge.
Insatserna kopplade till flyktingkris och terrorhot har minskat kraftigt det senaste halvåret.

Trots det upplever Polisförbundet i Stockholm Syd ett ansträngt personalläge just nu.
ANNONS

14 poliser har lämnat Haninges yttre tjänst på bara ett halvår, och flera vittnar anonymt om ett narkotikaarbete som lagts ned och om tungt övertidsarbete.

– Vi har inte fått igenom ersättningsrekryteringar för att täcka upp för de som slutat, säger Max Åkerwall, lokalpolisområdeschef.

Flera Haningepoliser som Mitt i talat med, både nu verksamma och som har lämnat, vittnar om en personalflykt från yttre tjänst.

Räknat med folk som lämnat för andra polistjänster, som har gått på tjänstledigt eller helt slutat ska totalt 14 poliser i Haninges yttre tjänst ha lämnat hittills i år, uppger poliskällor.

– Nettosiffran på personal som kan jobba i yttre tjänst är nu 52. Men siffran borde ligga på 70 för att slippa överansträngning, säger en polis.

Max Åkerwall, lokalpolischef i Haninge, tycker inte det handlar om någon ”massflykt” från yttre tjänst.

– Men ett antal av våra poliser har gått till annan polisverksamhet. Det är inte så konstigt när man sätter en ny organisation. Men det är beklagligt att vi inte har fått igenom ersättningsrekryteringar. Det går tyvärr i otakt. Vi tar av varandra. De facto behöver vi fler poliser att sätta i uniform, säger han.

En polis som i flera år jobbat i Haningepolisens yttre tjänst tycker att läget är allvarligt.

– Vi har väldigt många luckor och saknar folk att fylla luckorna med. Jag tycker inte att polisverksamheten funkar just nu, säger han.

ANNONS

Vad får det för konsekvenser att den yttre personalen minskar?

– Narkotikaarbetet har i princip helt upphört. I grund och botten minskar ju arbetet mot narkotikaproblemen, som är det stora problemet och ligger bakom andra brott. Och vi som jobbar ute har ständigt enormt många övertidspass.

Statistiken ger polismannen rätt. Mellan januari och maj har antalet anmälda narkotikabrott i Haninge minskat med 22 procent, jämfört med samma period 2015. Siffror som låter bra i statistiken, men som både polis och socialtjänst vet betyder att man inte kommer åt narkotikaproblemen.

– Men det är inte korrekt någonstans att narkotikaarbetet ligger nere, hävdar Max Åkerwall bestämt.

Samtidigt medger han att Haningepolisen just nu tyngs av läget. Även utredarna har belastats hårdare.

Nyligen tvingades Haninge ta över de lokala utredningarna av flera brottskategorier inom grova brott, som enligt omorganisationen skulle utredas helt av en grupp inom polisen Stockholm Syd.

– De som bara ser att vi tappat i yttre personal, ser inte att vi anställt två nya kvalificerade förundersökningsledare och två ytterligare civilanställda. Utmaningen jag skulle vilja beskriva är i stället hur vi på sikt kan tillföras resurser både i den utredande och yttre verksamheten, säger Max Åkerwall.

Han menar att han alltjämt inte ser några problem att bemanna blåljusjobben.

– Men det är mycket, mycket svårare att dimensionera resurserna för att jobba brottsförebyggande. Jag skulle självklart kunna göra mycket mer med fler poliser i yttre tjänst. Jag slåss för detta varje dag i konkurrens med alla andra behov som finns. Men vi gör väldigt mycket bra verksamhet i dag trots detta.

I januari tillkom sex nya polisassistenter till Haninge, innan yttre tjänst började tappa folk. Och enligt polisens egen HR-avdelning råder det balans totalt sett om man räknar antal anställda i lokalpolisområdet. Enligt HR har nio poliser helt lämnat i år, medan elva tillkommit.

I praktiken har den yttre personalen minskat, medan utredarna ökat. Och några större tillskott av poliser till yttre tjänst i Haninge är inte aktuellt. Men bemanningen ökar något i sommar. Då tillkommer totalt sju nya poliser, uppger Max Åkerwall.

En polis som i flera år jobbat i yttre verksamhet i Haninge menar att dessa tillskott gör för lite skillnad.

– Den inre verksamheten bygger ju på vad den yttre gör. Räcker inte den yttre personalen till så skrivs ju inga anmälningar. Jag tycker chefer hycklar med sanningen om man inte berättar detta för allmänhet och politiker.

Poliskällor uppger för Mitt i Haninge att lokalpolisen i början av oktober ska slå samman alla nio team i Haninge/Nynäshamn till tre stora turlag för att öka kapaciteten i yttre tjänst. Här finns dock farhågor om att detta i teorin kan drabba den brottsförebyggande verksamheten ytterligare.

Under sommaren, hösten och även in över 2017 tror Max Åkerwall på fler rekryteringar till Haningepolisen.

– Vi följer nogsamt personalberäkningarna. I bästa fall hoppas jag att det framöver bara tar tre-sex månader från det att vi vet att vi förlorar en resurs till att den är ersatt, säger han.

Fakta

Anmälda narkotikabrott i Haninge

1 januari–15 juni 2015: 455 anmälningar

1 januari–15 juni 2016: 354 anmälningar

Källa: Kjell Larsson, controller, Polisen
Fakta

Lokala grupper försvann

Genom polisens omorganisation försvann under 2015 såväl de lokala polisgrupperna vid poliskontoren i Jordbro och Brandbergen, samt slutligen den riktade gruppen mot narkotika och ungdomar.

I stället fördelades narkotikakompetensen och lokalkännedomen ut på nio allmänna grupper.

Facket: ”Läget ansträngt i hela Syd”

Anledningen är helt enkelt att många poliser inom omorganisationen lämnat sina gamla jobb inom lokalpolisområdena utan att ha ersatts.

– Haninge, Huddinge och Botkyrka är problematiskt just nu, personalmässigt. Och då ska man veta att vi hittills i år sluppit någon social oro. Men det kan räcka med ett ingripande från polisen för att det ska vara i gång, säger Ulf Ask vid Polisförbundet Stockholm Syd.

Han menar att ingripande-verksamheten, IG-arbetet, under en lång tid varit hårt belastad men att nu även utredarna börjat prövas hårt.

– Det är allvarligt när många slutar i ett och samma lokalpolisområde. Jag tror det kan bero på att man splittrats från sina gamla kollegor inom omorganisationen och därför väljer att lämna. Det sociala är viktigt, men samtidigt kan det vara utveckling och en bättre lön någon annanstans inom polisen som gör att man lämnar. Sedan ser vi ju också dem som slutar helt inom polisen på grund av lönenivån, säger Ulf Ask.

De som blir kvar lokalt får ta det tunga lasset, menar han.

– Övertidsarbete fungerar en viss tid, men inte i längden. Det går ju ut över det vanliga arbetet. Poliserna måste få sin återhämtning, säger Ulf Ask.

Facket har haft en enkät ute bland sina medlemmar om hur kritiskt läget är.

– Vi ska få in svaren under denna vecka och sedan presentera det för ledningen, säger Ulf Ask.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.