Inga lokalpolitiker på Östersjömöte om ansvar

Karin Wanngård (S) var en av de inledande talarna på konferensen Baltic sea future.
Karin Wanngård (S) var en av de inledande talarna på konferensen Baltic sea future.
Det pågående miljömötet om Östersjön i Stockholm ska lyfta fram det lokala ansvaret för havet. Politiker från Finland och Litauen finns på plats medan folkvalda kommunpolitiker från Stockholms län saknas.

Förutom invigningstalaren och initiativtagaren Karin Wanngård (S), som är finansborgarråd i Stockholms stad, så är det skralt med lokalpolitiker vid den två dagar långa miljökonferensen på Stockholmsmässan.

Budskapet vid konferensen är att de 1500 kommuner som påverkar Östersjöns hälsotillstånd på ett eller annat sätt har ett ansvar för innanhavet.

På måndagen medverkade bland andra kronprinsessan Victoria, miljöminister Karolina Skog (MP) och miljöprofessorn Johan Rockström.


Miljömötet ”Baltic sea future” samlar 350 tjänstemän, forskare, företagare och politiker från flera länder. 40 procent är utländska gäster.


Initiativtagare är Stockholms stad, Stockholms universitet och stiftelsen Hållbara hav.

– Det jag gjort som finansborgarråd är att säkerställa att många kan komma hit från städer och länder som berörs av Östersjön. Det här är verkligen ett steg i rätt riktning, säger Karin Wanngård (S) till Mitt i Stockholm.

Vilken roll spelar kommunerna för Östersjön?

– All roll skulle jag säga. Som finansborgarråd är det jag som har verktygen. Det är jag som har kontakt med medborgarna. Det är det som spelar roll när vi tittar på Östersjön.

Internationella gäster

Till konferensen har bland annat de högsta politikerna från Åbo i Finland och Kaisiadorys i Litauen kommit. Men inga politiker från Stockholms läns kommuner.


Karin Wanngård (S) på Stockholmsmässan.


Förutom dig hittar jag inte en enda lokalpolitiker från länets kommuner på deltagarlistan. Det finns en del tjänstemän men ingen förtroendevald. Vad tänker du om det?

– Förhoppningsvis att de jobbar med miljöfrågorna på annat håll i dag och att de har prioriterat annorlunda. Det här är mycket en konferens där vi ska utbyta erfarenheter tjänstemännen emellan men som naturligtvis politiken också är välkommen till, säger Karin Wanngård (S).

Hon säger att det politiska engagemanget och ledarskapet är viktigt i den här frågan men att synen på det ser lite olika ut i länets kommuner.

Hade du velat se en större uppslutning?

– Så är det alltid men jag vet också att de är väldigt upptagna så jag ska inte anklaga någon förrän jag vet vad deras alternativa dagordning är, säger Karin Wanngård (S).