ANNONS

Lokförare saknas – flera pendelavgångar ställs in

Fler pendeltågsavgångar kan komma att ställas in.
Fler pendeltågsavgångar kan komma att ställas in.
Det har blivit trångt i pendeltågstrafiken efter inställda avgångar. SL och MTR flaggade redan för två år sedan för lokförarbrist, rapporterar P4 Stockholm.
ANNONS

I fredags ställdes över 20 avgångar i pendeltågstrafiken in på grund av lokförarbrist. Det kanske kom som en chock för resenärerna men för MTR har situationen varit känd länge.

Både SL och MTR flaggade redan för två år sedan att det behövs fler lokförare för att kunna säkra den utökade trafiken på pendeltågen.

– Vi har en generell brist på lokförare i hela Sverige vilket gör att vi måste jobba med inhyrda lokförare för att täcka upp. Vissa perioder om vi har mycket sjukskrivningar eller kortare utbildningar kan vi bli väldigt känsliga, säger Claes Nyberg som är presstalesman på MTR till P4 Stockholm.

MTR har under tiden utbildat fler lokförare men läget är fortfarande ansträngt. I dagsläget står de inhyrda lokförarna för ungefär 10 procent av lokförarna men till hösten 2019 kommer närmare 130 nya lokförare att vara anställas.

– Vi ska ska i praktiken vara fria från inhyrda förare för att klara produktionen till augusti, säger Claes Nyberg till P4 Stockholm.