ANNONS

Lönedumpning kan fortsätta på byggen

Lågavlönade byggarbetare med tuffa scheman. Nu kräver Socialdemokraterna skärpta arbetsvillkor på byggarbetsplatser i Vallentuna.

Alliansen säger nej.
ANNONS

På förra veckans kommunstyrelsemöte röstade ­Alliansen nej till en motion från Socialdemokraterna, där skärpta villkor för bygg­­arbetare krävdes. Socialdemokratena vill att de byggföretag som verkar på framtida byggen i Vallentuna ska ge sina byggarbetare arbetsvillkor som motsvarar svenska kollektivavtal.

– Vi vill att byggarbetare i Vallentuna får vettiga löner. Vi är emot lönedumpning där arbetare från till exempel baltiska länder kan få 30 kronor i timmen, säger S-ledaren Jaana Tilles.

De närmaste 16 åren väntas Vallentuna växa näst mest i Sverige, med 7 000 nya bostäder i bland annat Åby ängar, Lindholmen och Kristineberg.

Byggarbetarnas lönevillkor är även en aktuell fråga runt om i Sverige. Just nu granskar fackförbundet Byggnads misstänkt lönefusk i Göteborg, något som de också upptäckt i Västerbotten.

Leif Nysmed är vice ordförande på Byggnads Stockholmsavdelning.

Enligt honom förekommer lönedumpning eller dåliga arbetsvillkor på majoriteten av byggarbetsplatserna i Stockholms län, även om han inte kan uttala sig om just Vallentuna.

– Jag kan gå in på vilket bygge som helst i länet och hitta något som är fel. Migrerande byggarbetare blir behandlade som bärplockare. De kan få 30 kronor i timmen, ingen ob-ersättning eller så bryts arbetstidslagen på hur många timmar de jobbar, säger Leif Nysmed.

Han tillägger att det även finns utländska underleverantörer som sköter sig. För att minska svartarbetet inom byggbranschen föreslår nu regeringen att Skatteverket får ökad insyn på byggarbetsplatserna.

Men på lokal nivå i Vallentuna ser alliansen ingen orsak att kräva skärpta lönevillkor.

ANNONS

Därför röstades social­demokraternas förslag alltså ner förra måndagen.

– Det fuskas en hel del i byggbranschen, men jag tror att fusket skulle förekomma även med sossarnas förslag, säger kommunal­rådet Örjan Lid (M).

Fakta

Malmö tar täten i kampen mot svartjobb

Malmö stad har nyligen bestämt att de ska följa vita jobb-modellen för att förbättra de sociala villkoren för arbetare. Företag som vinner upphandlingar måste därmed ge sina anställda löner enligt kollektivavtalen.

I Stockholms län har Nacka kommun ett samarbete med Skatteverket för att förhindra svartjobb, där Skatteverket ges insyn i affärerna.

Källor: Malmö stad, Byggnads

ANNONS