Lönegapet störst i Danderyd: ”Skandalöst”

Danderyds kvinnor gissar alla fel när Mitt i ber de gissa hur stort Danderyds lönegap är.
Danderyds kvinnor gissar alla fel när Mitt i ber de gissa hur stort Danderyds lönegap är.
Ingenstans är lönegapet mellan kvinnor och män så stort som i Danderyd, rapporterar Danderyds nyheter. Mitt i gav sig ut på stan för att höra vad Danderyds kvinnor hade att säga internationella kvinnodagen till ära.

Det är i Danderyd lönegapet mellan män och kvinnor är störst sett i antal kronor, rapporterar Danderyds nyheter. Det skiljer 140 000 kronor kronor per år mellan könen, vilket blir nästan 12 000 kronor i månaden. Mitt i gav sig ut för att be Danderyds kvinnor gissa hur mycket mer männen runtomkring dem tjänar, och undrade vad det skulle göra med löneförhöjningen om det blev jämställt.

Charlotta Bergström, 46, sjuksköterska på Danderyds sjukhus:

– I Danderyd? Hm, kanske 10 000? Nej, 8000 kronor i månaden. Är det 12 000 alltså? Egentligen är jag inte förvånad. Skulle jag tjäna 12 000 kronor mer i månaden skulle jag spara mer, både vanligt och till pensionen, och resa mer. Mer hjälp med städning hemma också. Framförallt skulle jag få mer tid med barnen. Det skulle verkligen göra skillnad, att det är så här är jättetråkigt och måste ändras.

Tove Wallén, 20, studerar och jobbar extra på Thelins i Mörby centrum:

– Jag vågar nästan inte gissa, ingen aning. Kanske 10 000 kronor? Då tar jag verkligen i. Jävlar, 12 000? Det är ju hemskt. Tänk att kunna spara så mycket pengar varje månad, det är ju helt sjukt. 5000 hade räckt. Jag hade unnat mig så mycket av allt möjligt, nya kläder, resor, äta ute, ja allt.

Julia Schön, 18, jobbar på Ica:

– Jag vågar faktiskt inte gissa, men det är säkert större än man tror. Lönegapet är läskigt stort i hela landet. Är det sant? 12 000 kronor? Jag hade blivit förbannad om mina manliga kollegor tjänade så mycket mer än jag. Det måste bli en väldigt skev fördelning i familjen. Hade alla i familjen tjänat lika mycket tror jag det hade gjort stor skillnad för väldigt mycket.

Mona Stjärnqvist, 79, pensionär efter att länge ha jobbat på Åhléns:

– Jag skulle gissa på 2000 kronor, men det tror jag är i högsta laget. Tänk vilken skillnad de 2000 kronorna skulle göra för en ensamstående. 12 000? Det är ju helt otroligt. Mitt liv hade sett helt annorlunda ut då. Min pension är helt okej, men det är också mycket tack vare att jag jobbade över tre år. Det hade jag sluppit om vi hade tjänat lika mycket som männen. Det är faktiskt inte mindre än skandalöst. Varför ska det vara sådan orättvisa? Varför ska män ha mer betalt? Det finns nog ingen som kan svara på det.