Lönegapet mellan förskollärare och barnskötare: över 9 000 kronor

Lönegapet mellan förskollärare och barnskötare ökar.
Lönegapet mellan förskollärare och barnskötare ökar.
De jobbar sida vid sida och tar hand om våra barn. Men lönerna skiljer sig rejält.
En granskning som ka.se har gjort visar att lönegapet mellan förskollärare och barnskötare i Upplands-Bro är över 9 000 kronor i månaden.
– Vi har satsat på lärarlöner, säger Kaj Bergenhill (M).

Den kommun i landet som har allra störst gap är Botkyrka, där det skiljer sig nästan 11 000 kronor i lön mellan utbildade förskollärare och barnskötare. I snitt skiljer det 6 500 kronor per månad i löner om man ser till hela riket. Som minst skiljer det sig bara 1 900 kronor.

Upplands-Bro tar sig in på topp fem i lönegapslistan för hela Sverige – i snitt 9 351 kronor mindre på lönekontot varje månad för barnskötarna.

I en kommentar till ka.se säger Selda Elcim, sektionsordförande för Kommunal att:

– Löneskillnader på den här nivån är inte acceptabelt.

”Många unga barnskötare”

Utav kommunerna i Norrort är det Upplands-Bro som har störst lönegap. Men flera kommuner ligger på samma nivå med över 9 000 kronor per månad i skillnad.

– Anledningen till att det ser ut som det gör är marknadsläget och att vi satsat på löner för lärare. Det har gjort att förskollärares löner har stigit kraftigt, säger Kaj Bergenhill (M), ordförande i utbildningsnämnden i Upplands-Bro.

Mellan 2014 och 2018 ökade medellönen för förskollärare med 13,8 procent, samtidigt som barnskötares löner i snitt ökade med 8,1 procent.

Varför har barnskötare så mycket lägre löner i Upplands-Bro?

– Att barnskötares löner inte följt med på totalnivå beror på att vi har en hög andel med unga barnskötare och en stor del som ännu inte är utbildade inom sitt yrkesområde.

Gör kommunen något för att minska gapet?

– Det har tidigare funnits en projekt med valideringsutbildning för outbildade barnskötare, vilket vi håller på att titta på, säger Kaj Bergenhill.

Fakta

Lönegap Norrort kr/mån

  1. Upplands-Bro: 9 351
  2. Vaxholm: 9 229
  3. Sollentuna: 9 152
  4. Vallentuna: 9 089
  5. Täby: 8 571
  6. Österåker: 8 546
  7. Danderyd: 8 403
  8. Upplands Väsby: 8 393
  9. Järfälla: 8 370
Källa: ka.se