Var du sommarjobbar kan göra stora skillnader för din plånbok. En översikt av lönerna för kommunala sommarjobb i Stockholms län visar på betydande skillnader. 

Ungdomar i Stockholm har de högsta timlönerna, mellan 90 och 120 kronor, beroende på ålder. Det är upp till 50 kronor mer i timmen än i Botkyrka kommun.

I Botkyrka erbjuds inga traditionella sommarjobb, utan feriepraktik. Ersättningen för feriepraktiken hålls på en rimlig nivå för att kunna erbjuda praktikplatser till så många som möjligt, i år 1 300 ungdomar, förklarar Lennart Agén, pressansvarig på Botkyrka kommun.

– Syftet med feriepraktik är att få prova på arbetslivet under handledning och det innebär för många ungdomar en värdefull arbetslivserfarenhet från en relativt tidig ålder. Ersättningen skiljer sig därför vanligtvis mellan betald praktik och jobb, säger han.

Tjänade hälften så mycket

Lönen för sommarjobbare i Stockholms stad baseras på kollektivavtal som förhandlas fram tillsammans med Kommunal.

– Att få ett feriejobb i Stockholms stad är att få ett riktigt sommarjobb, både när det kommer till arbetsuppgifter och lön. För att det ska kännas så är det viktigt att lönerna inte skiljer sig för mycket från motsvarande jobb i privat sektor, utan att man som ungdom känner att man får rimligt och rättvist betalt för det jobb man gör, säger Emilia Bjuggren (S), skolborgarråd i staden.

Löneskillnaderna mellan sommarjobbare i olika kommuner bekräftas även av en ny undersökning från Statistikmyndigheten SCB, som granskat hur gymnasieungdomar arbetade under juli och augusti 2023.

SCB har räknat in alla inkomster för målgruppen under perioden, inte bara från kommunala sommarjobb. Undersökningen visar att ungdomar i Sigtuna tjänade cirka 14 000 kronor förra sommaren, medan de i Järfälla tjänade hälften så mycket – cirka 6 000 kronor.

Olika branschstrukturer

– Exakt varför det ser ut som det gör är svårt att svara på, säger Paula Kossack, analytiker på SCB. 

Löneutbetalningen påverkas av flera faktorer som SCB inte kan särskilja i sin statistik, som antal arbetade timmar och timlön. Variationerna beror nog också på skillnader i kommunernas branschstruktur, förklarar hon.

– Att sommarjobba inom vård- och omsorg eller inom handeln är vanliga branscher, men en del jobbar även på lager eller inom byggsektorn, och timlönerna skiljer sig åt.