ANNONS

Lönegapet har ökat med 2200 kronor i Stockholm

Jämställdhet, feminism, löneskillnader mellan män och kvinnor ökar i Botkyrka. Bild på Pia Chadly och Zainab Bourduaen Foto: Stefan Källstigen
Pia Chadly och Zainab Bourduaen tycker att det är orättvist att skillnaderna ökar.
På tio år har skillnaden mellan mäns och kvinnors årsinkomster ökat med 2200 kronor i Stockholms stad.
Men procentuellt minskar löneskillnaderna – i alla stadsdelar utom en.
ANNONS

Män i Stockholms län får 5500 kronor mer per månad jämfört med kvinnor, enligt ny inkomststatistik från SCB. Och skillnaderna växer. På tio år har skillnaden mellan årsinkomsterna ökat med drygt 2400 kronor. Utvecklingen är dystrast i kommuner där en stor del av invånarna är låginkomsttagare.

– Många lågavlönade yrken där kvinnor traditionellt har dominerat har haft en dålig löneutveckling, säger Anne Boschini docent i nationalekonomi på Stockholms universitet.

Pia Chadly som bor i Tumba arbetar som undersköterska i psykiatrin. Hon är inte förvånad över utvecklingen.

– Jag har märkt att kvinnor får usla löner. Jag tror att män är bättre på att sälja sig själva för att få högre löner.

Det är i toppen och i botten av lönefördelningen som skillnader mellan män och kvinnor är störst

Anne Boschini, forskare i nationalekonomi

Glappet ökar i kronor men minskar procentuellt

Tumbabon Zainab Bourduaen går fortfarande i skolan.

–  Det är väldigt orättvist. Jag förstår att man kan bli less på att jobba när män tjänar så mycket mer.

ANNONS

Att Botkyrka är en av kommunerna som sticker ut tror de kan hänga ihop med utbildningsnivån.

– Mycket handlar om självförtroendet. Kvinnor med höga löner har ofta utbildat sig mer och då har de kanske självförtroendet för att få upp lönerna till samma nivåer som män, säger Pia.

Samtidigt som lönegapet ökar i kronor minskar skillnaderna mellan män och kvinnor procentuellt i Stockholms län, sakta men säkert. 2007 tjänade medianmannen 28 procent mer än mediankvinnan, 2017 var skillnaden 25 procent.

Så, minskar lönegapet?

– Både ja och nej. Fortsätter utvecklingen med den relativa utjämningen kommer män och kvinnors löner bli de samma till slut. Men kortsiktigt är det kronor och ören som räknas, säger Per Bark, arbetsmarknadsanalytiker på Länsstyrelsen.

Trots att mäns inkomster ökat med fler kronor än kvinnors, är skillnaden jämfört med kvinnors löner alltså mindre procentuellt.

I fattigare kommuner ökar skillnaderna mellan män och kvinnor

I länet ser man två extremer i utvecklingen. Å ena sidan går flera kommuner mot strömmen, till exempel Botkyrka, Nynäshamn, Upplands-Bro, Upplands Väsby och Södertälje. Där ökar löneskillnaderna även procentuellt. Siffrorna för stadsdelarna har ännu inte publicerats men utifrån fjolårets siffror ökar skillnaderna procentuellt i Rinkeby-Kista, i alla andra stadsdelar minskar de relativa skillnaderna.

I några av de kommunerna är det en högre andel män som kommit in på arbetsmarknaden, vilket kan förklara delar av utvecklingen. Men i just Botkyrka är trenden den motsatta, en större del kvinnor börjar jobba. Då är löneskillnader mellan låglöneyrken en bättre förklaringsmodell.

Den andra extremen är att i områden med en stark ekonomisk utveckling minskar istället lönegapet både procentuellt och i faktiska kronor, bland annat i Danderyd, Sollentuna och Täby. En förklaring är att kvinnor kommit längre upp i näringslivet de senaste 10 åren.

– Högutbildade kvinnor blir chefer i högre utsträckning idag, särskilt bland mellanchefer. Vi ser även fler kvinnor bland vd:arna men den utvecklingen har inte varit lika positiv, säger forskaren Anne Boschini.

Anna Bellman är företagare och bor i Danderyd. Foto: Åsa Sommarström

Anna Bellman är företagare och bor i Danderyd. Foto: Åsa Sommarström

Medelinkomsttagare är mest jämställda

Företagaren Anna Bellman arbetar som moderator där hon möter många organisationer som jobbar med de här frågorna. Hon tror att det handlar om två trender.

– Både att näringslivet har insett att jämställdhet och mångfald är viktigt. Men också att fler kvinnor vågar ta plats, säger Anna Bellman.

Själv lämnade hon ett jobb som marknads- och kommunikationschef för 12 år sen för att starta eget.

– När jag var 25 blev jag chef och i den ledningsgrupp där jag ingick var jag var enda kvinnan. Nu verkar det bli vanligare med fler kvinnor i ledningen eller styrelsen, inte en ensam.

Trots att inkomstskillnaden mellan män och kvinnor minskat allra mest i Danderyd är det fortfarande kommunen med störst inkomstskillnad – följt av Södertälje. Kommunerna som toppar listan över ekonomisk jämställdhet är kommunerna med flest medelinkomsttagare.

– Det är i toppen och i botten av lönefördelningen som skillnader mellan män och kvinnor är störst. Medelinkomsttagare har mest jämställda löner, säger forskaren Anne Boschini.

Fakta

Så stora är skillnaderna i din stadsdel

Källa: SCB
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.