ANNONS

Lönnen som fälldes i Bergsgruvan var farlig

Lönn fälld i parken Bergsgruvan på Södermalm, Den var farlig, grenar riskerade att trilla på folk.
Upprörda människor hörde av sig till Mitt i sedan en stor lönn fällts i parken Bergsgruvan.
Men det var nödvändigt att fälla lönnen, enligt parkingenjör Camilla Höglund.
– Trädet hade farliga skador, säger hon.
ANNONS

I slutet av förra veckan hördes motorsågar i parken Bergsgruvan. En stor lönn, strax intill lekparkens utedusch, fälldes.

Orsaken var att lönnen hade skador som gjorde den farlig. Bland annat löpte en spricka  längs stammen, ända upp till huvudklykan, där stammen och den lägsta grenen därför inte hade växt ihop. Dessutom hade trädet rötskador och en försvagande spricka även på en större gren.

Lönn fälld i parken Bergsgruvan på Södermalm, Den var farlig, grenar riskerade att trilla på folk. En lång spricka fanns i huvudstammen.

På grund av en spricka var huvudstammen och den lägsta grenen inte riktigt ihopväxta.  Foto: Paul Bernard/Arbor Konsult AB

Arborister bedömde i våras att lönnen måste fällas eftersom stora grenar riskerade att kollapsa inom fem år.

– Vi fäller aldrig träd utan orsak. Om det finns tveksamheter gällande ett träds skador kontaktar vi arborister för utlåtande och om de bedömer skadorna som farliga måste vi överväga att fälla dem. Säkerheten för tredjeman är viktigast, säger Camilla Höglund, parkingenjör vid Södermalms stadsdelsförvaltning.

Lönn fälld i parken Bergsgruvan på Södermalm, Den var farlig, grenar riskerade att trilla på folk.

Lönnen hade grenar som riskerade att kollapsa. Foto: Paul Bernard/Arbor Konsult AB

ANNONS

Almar ska också bort

I Bergsgruvan finns flera almar, som drabbats av almsjukan. Därför trodde en del Södermalmsbor att det var almarna som skulle fällas och att lönnen höggs ner av misstag.

– Nej, det var inget misstag. Almarna är markerade med orange prickar och ska fällas i vinter, men inom trafikkontorets projekt för åtgärd av träd som drabbats av almsjukan, säger Camilla Höglund.

Nya träd planteras

Hon berättar att stadsdelsförvaltningen försöker bevara Södermalms äldre träd så länge det bara går. Inte minst för att det tar lång tid innan nyplanterade träd blir lika stora som sina föregångare – om de någonsin blir det.

– Vi värnar mycket om träden, men gränsen passeras när de riskerar att skada människor, säger Camilla Höglund.

Fällda träd ersätts också kontinuerligt. I år ska nya träd planteras på Reimersholme, i Högalidsparken och i Stora Blecktornsparken.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.