Nu får Lönnens äldre hjälp på finska

"Det är bra att bo här på Lönnen", säger verksamhetschefen Olga Trupina.
"Det är bra att bo här på Lönnen", säger verksamhetschefen Olga Trupina.
Under onsdagen invigdes äldreboendet Lönnens nya finska profil. Nu ska boende kunna få service på finska, äta finsk mat och åka på utflykter med finsk prägel.
–Det här är ett steg, men det kan finnas andra grupper med liknande behov, säger Bengt Harju (S), socialnämndens ordförande.

Ungefär elva procent av Järfällas befolkning har finsk anknytning. Många kom till kommunen när industrierna behövde arbetskraft på 60- och 70-talet, och har nu kommit i pensionsålder. Så när kommunen började utreda behoven för särskilda språkprofiler på äldreboenden föll det sig naturligt att finska blev det första språk som fokuserades på.

– Vi skickade ut intresseförfrågningar till olika äldreboenden, och här på Lönnen nappade de direkt. Eftersom det redan fanns många finsktalande här kände vi att det var en bra början, säger Bengt Harju (S), som ordförande i socialnämnden.

Verksamhetschefen Olga Trupina och Leila Nygård, boende, invigde äldreboendet Lönnens finska profil.

Den finska profilen innebär rent konkret att det ska finnas finsktalande personal på plats mellan måndag och söndag dagtid. Dessutom ska verksamheten genomsyras av finsk kultur: Lönnens kock ska laga finsk mat några dagar i veckan, och de boende ska ha tillgång till finsk TV. Vem som helst får söka plats på boendet, men finsktalande kommer att prioriteras.

Intresset har varit stort, och enligt Olga Trupina, som är verksamhetschef på äldreboendet, har de fått samtal från sverigefinnar som flyttat tillbaka till Finland, men nu längtar hem och vill bo på Lönnen.

Det bjöds på typisk finsk mat under invigningen.

Under invigningen var stämningen god, det bjöds på typiskt finsk mat som äggsmör och karelska piroger, och många pratade uppskattande om initiativet. Däribland en representant från den finska föreningen Varttuneet som överlämnade en bastuhink i trä som invigningsgåva. En anhörig till en äldre pratade också om vikten av att ge service på modersmålet till de äldre.

– Många äldre återgår till sitt modersmål när de blir äldre, och då är det jätteviktigt att kunna berätta om sina tankar och känslor för någon. Det här är ett jättefint initiativ, sa hon.

Både boende och anhöriga verkar uppskatta Lönnens nya profil.

Karlo Säkkinen, 77, är sverigefinne och väldigt positiv till den finska profilen på boendet. Enligt honom är det något av en revansch för de sverigefinnar som haft det svårt i Sverige.

– Det är jättebra, de som tidigare blivit undanskymda får nu komma fram. Det viktigaste är att få service på finska. Det har varit svårt att vara finne i Sverige. Det finns de som kom hit för länge sedan men som fortfarande inte lärt sig svenska. Det känns som att de som kommer till Sverige idag lär sig svenska på tre dagar.

Enligt Bengt Harju är det inte uteslutet att fler liknande profilboenden kommer på tal framöver.

– Det här är ett steg, men det kan finnas andra grupper med liknande behov. Det är berikande och ger livskvalitet att få service på sitt modersmål och i sin kultur. Men vi får se vart detta tar vägen. Det kan bli hur bra som helst, säger han.