ANNONS

Löntagarsmurf väcker tankar i ny utställning på Köksbryggeriet

CC me (cubic centimetre, credit card) av Klas Eriksson
CC me (cubic centimetre, credit card) av Klas Eriksson
Sundbybergs Köksbryggeri och Det nya museet huserar i den numer nedlagda Betlehemskyrkan.
Sundbybergs Köksbryggeri och Det nya museet huserar i den numer nedlagda Betlehemskyrkan.
Den gamla kyrksalen fungerar idag som ett kombinerat museum och ölbryggeri.
Den gamla kyrksalen fungerar idag som ett kombinerat museum och ölbryggeri.
Gillar du öl och konst? På lördag öppnar utställningen Svenska Spel i Sundbybergs Köksbryggeri. Verken väcker tankar om en svenskhet i förändring och om att det som en gång var självklart inte längre är det.
ANNONS

Svenska Spel som öppnar i Det nya museet i Sundbybergs Köksbryggeri på lördag klokan 12 är konstnärerna Mattias Bäcklin och Klas Erikssons första gemensamma utställning.

Verken har specialproducerats för sammanhanget.

– Lokalen är imponerande i sig eftersom det är en gammal kyrkolokal. Betlehemskyrkan huserade här till 2005, säger curatorn Jenny Danielsson som har arrangerat utställningen.

För tre år sedan byggdes den gamla kyrkan om till bryggeri och idag delar Sundbybergs Köksbryggeri lokalerna med museet.

Svenska Spel visas på ovanvåningen. Blickar man ner från baren som kommer att hålla öppet på lördag – för den som är sugen på att prova någon av de unika ölsorterna som Sumpan Ale eller Lasse i gatan – syns bryggeriets stora tankar.

Verken kretsar kring ämnen som rör regler och livet självt. Vem lever egentligen upp till en jobbannons? Vem är vinnare? Vad är fair play? Är spelande och idrottsintresse också ett uttryck för hanterbarhet, om regler som alla måste följa?

Utställningen har varierande tekniker, objekt, måleri och video.

Där finns också en smurf. Det är en målning som mäter 90 gånger 90 centimeter, är målad med blå och gula rökbomber på linneduk och uppspänd på kilram.

Det är löntagarsmurfen, sorgligt utrunnen på pappret, inramad och uppspänd på kilram. Tyst vittnar han om löntagarens prekära situation. Hur mycket kan man behålla av en identitet som anställd?

ANNONS

Varenda jobbannons letar efter en utpräglad karaktär, med alla rätt och inga brister. Men finns dem, supermänniskorna?

Vill Erikssons löntagarsmurf berätta för oss att det är hög tid att tänka över upplägget och fundera på oddsen, vad är en rimlig proportion mellan insats och vinst?

Gemensamt för de båda konstnärerna är att de är långt ifrån surrealister, menar Jenny Danielsson.

– Utställningen handlar om upplevd verklighet och är baserad på det vi ser här och nu. Finns det kanske något i svenskheten som håller på att förändras? När vi spelar sätter det igång något, vilket på något sätt är ganska ironiskt eftersom Svenska Spel nu har flyttat från arbetarstaden Sundbyberg till Solna och köpladan. Det som en gång var självklart är det inte längre, säger Jenny Danielsson.

Fakta

Pågår till och med 19 juni

Utställningen Svenska Spel öppnar med en vernissage på lördag kl. 12-18 i Det nya museet på Sundbybergs Köksbryggeri.

Konstnärerna Mattias Bäcklin och Klas Eriksson finns på plats och samtalar kl. 14.30 om utställningen med curatorn Jenny Danielsson.

Utställningen pågår till och med den 19 juni.

Öppettider lördag och söndag kl. 12-16.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.