Löparkillar cyklar till Norge för välgörenhet

Först ska de cykla 70 mil – väl framme ska de bestiga ett berg. På så vis hoppas 17-åringarna Daniel Jonsson från Älta och kompisen Jesper Bokefors dra in 25 000 kronor till Cancerfonden.

Nio dagar på cykelsadeln räknar Daniel Jonsson och Jesper Bokefors med krävs för att nå målet Kongsberg, väster om Oslo. De går båda på Löpargymnasiet i Sollentuna och äventyret – att cykla till Kongsberg och vandra till Gaustatoppen– är ett projektarbete.

– Vi båda älskar utmaningar. Först tänkte vi att vi skulle springa en lång sträcka men vi kom fram till att det inte var någon bra idé, både ur skadesynpunkt och att man kommer mycket längre med cykel, säger Daniel Jonsson.

Äventyret gör de till förmån för Cancerfonden och målet är att dra in 25 000 kronor från olika sponsorer.

– Vi har redan fått in 4 500 kronor, säger Daniel Jonsson.

Nu väntar månader av förberedelser och planering. Cyklar gör de redan, men både kartläsning och det mekaniska finliret måste bli bättre.

– Vi måste båda bli mer händiga, att kunna laga en punka och tillreda mat på stormkök är ett måste, säger Jesper Bokefors.

Största utmaningen blir cykelmomentet, tror de. Väl framme i Kongsberg räknar de med att nå ända upp till Gaustatoppen, 1883 meter över havet, av bara farten.

– Första dagarna blir säkert spännande men efter några dagar på cykel kan man nog räkna med att ha ont i baken., säger Daniel Jonsson.

Båda killarna satsar fullt på att ta sig in i löpareliten som seniorer.

– Men vem vet – det här kanske ger mersmak, säger de.

Daniel Jonsson och Jesper Bokefors gör sig redo för att cykla 700 kilometer.

Fakta

Löparkillar

Daniel Jonsson

Ålder: 17 år.

Gör: Går Löpargymnasiet i Sollentuna.

Från: Älta.

Meriter: Fem segrar i Lilla Lidingöloppet.

Jesper Bokefors

Ålder: 17 år.

Från: Uppsala.

Gör: Går på Löpargymnasiet i Sollentuna.

Meriter: Fyra USM-medaljer, varav ett guld på 800 meter.

Följ killarna på: www.jonssonbokeforschallenge.blogg.se