Löparkompisar gör joggingrundan trygg

Joggingmordet i Upplands Väsby har gjort många oroliga för att springa ensamma. I Täbys och Vallentunas motionsspår finns många möjligheter att springa i grupp.

Att plugga in hörlurarna, dra på löpdojorna, stänga av omvärlden och ge sig ut ensam i joggingspåret är en lyx färre unnar sig.

Efter händelsen i Upplands Väsby för snart två veckor sedan, där polisen misstänker att en ung kvinna blev mördad när hon var ute och sprang, har fler blivit oroliga för att ensamma ge sig ut i skogen.

– Klart man tänker på det, det var ju ganska nära här. Nu kanske det blir så att man hellre väljer gatorna om man springer själv, säger Veronica Höiom, löpare från Vallentuna.

Oron är en känsla hon delar med många. Förra söndagen deltog över 20 000 personer i hela landet i den joggande manifestationen #springmedkärlek för att hedra den döda kvinnan, och värna rätten att springa i skogen utan rädsla.

– Det inte är okej att man ska behöva vara rädd. Men det är olustigt, säger Kyrkbybon Annika Hermansson.

Hon var en av dem som deltog i manifestationen och sprang i löpspåret vid Vikingavallen i Täby kyrkby förra söndagen. Hon stötte uppskattningsvis på 20 motionärer, fler än vanligt.

– Alla hejade på varandra och berättade varför de var ute, säger hon.

I motionsspåren i Vallentuna och Täby finns flera möjligheter för löpare som inte vill springa själva att hitta springkompisar. Friidrottsklubbarna både i Täby och Vallentuna har gemensam löpträning.

I Enstaskogen i Täby ordnar Täby IS löpträning för vuxna på måndagar. Intresset är stort, till hösten är runt 80 personer anmälda.

– Det är ett bra sätt att komma i kontakt med löparkompisar, säger Ulrika Sterner som håller i träningen för Täby IS.

Aktiviteten kostar 850 kronor per termin att delta i. Men Ulrika Sterner berättar att det gemensamma löpandet har knoppat av sig och mindre grupper som springer på olika tider på olika platser.

På tisdagar och torsdagar utgår en liknande aktivitet från Vallentuna IP som Vallentuna friidrottskubb arrangerar.

”Gubbskubbet”, eller Vallentuna motionslöpare springer mer eller mindre året runt från Vallentuna IP. Rundorna går i IP-skogen, eller till Molnby, Lindholmen eller till Täby kyrkby.

”Skulle vilja poängtera att ”Gubbskubbet” är världens bästa och trevligaste löpargrupp. Vi ska inte behöva känna oss rädda/otrygga när vi motionerar. Bättre då att springa tillsammans!” skriver en av deltagarna på Facebook.

Fakta

Liten risk att bli överfallen

Många som ogillar att springa själva är rädda för överfallsvåldtäkter. Risken att råka ut är dock liten.

Förra året anmäldes två våldtäkter utomhus i Täby och två i Vallentuna.

Dödsfallet i Upplands Väsby den 5 augusti utreds fortsatt av polisen som ett mord. Polisen har inte berättat hur den unga kvinnan bragts om livet.

Källa: BRÅ, Polisen