Löparprogram ska få unga i Flempan att röra på sig

Löparakademin vill få unga att röra på sig. Lina Berglund är programansvarig i Flemingsberg.
Till vänster en bild från en av Löparakademins tävlingar i Skärholmen. Till höger Lina Berglund, programansvarig i Flemingsberg.
Löptävling i Skärholmen med löparakademin
Bilden är tagen under en av Löparakademins tävlingar i Skärholmen för några år sedan.
Lina Berglund, programansvarig på Löparakademin i Flemingsberg.
Lina Berglund, programansvarig.
Löparakademin arbetar för jämlik hälsa och social inkludering. I höst kommer deras tio veckor långa träningsprogram för niondeklassare till Flemingsberg.
– Det finns de som aldrig har joggat, men som är med för att de annars sitter ensamma hemma, säger Lina Berglund, programansvarig.

Niondeklassare i Flemingsberg har nu chansen att under hösten delta i ett tio veckor långt träningsprogram, som anordnas av den ideella föreningen Löparakademin.

Två gånger i veckan, med start vecka 36, får ungdomarna träna med ledare och delta i workshops. Varannan vecka hålls också mentorsmöten där deltagarna får lära sig hur man sätter upp mål, både inom och utanför träningen.

Programmet är gratis och kräver inga förkunskaper – det viktiga är att man kommer ut och rör på sig.

– Det finns de som aldrig har joggat eller gjort en knäböj innan, men som är med för att de annars sitter ensamma hemma, säger Lina Berglund, programansvarig i Flemingsberg.

Vill främja jämlik hälsa

Föreningen, som startades i Husby 2009, vill främja jämlik hälsa och arbeta mot socialt utanförskap genom att nå ut till 15-åringar i utsatta områden.

– Rapporter visar att ungdomar rör på sig mindre än någonsin. Det här är ett steg i att motverka psykisk ohälsa och främja integration, säger Lina Berglund.

Föreningen söker också ledare som vill delta i programmet. Slutmålet är att genomföra ett lopp på tio kilometer.

– Det handlar inte om att det ska vara det snabbaste, utan om att vi gör det tillsammans. Alla ledare och programansvariga är med och tränar så att ungdomarna ser att vi också kämpar, säger Lina Berglund.

”Många fortsätter att röra på sig”

Enligt Lina Berglund visar föreningens egna uppföljningar att programmet gör stor skillnad för ungdomarna.

– Många fortsätter att röra på sig regelbundet. Många har också fått nya kompisar och det stärker självkänslan, säger hon.

Anmälan görs på Löparakademins hemsida och föreningen hoppas kunna hålla informationsmöten på Flemingsbergs skolor vecka 34 och 35.