Kärt event: På lördag är stora klädbytardagen

Det brukar finnas något för alla åldrar, säger Outi Kilkki på Naturskyddsföreningen.
Det brukar finnas något för alla åldrar, säger Outi Kilkki på Naturskyddsföreningen.
På lördag är det dags för den stora klädbytardagen. Mellan 11.30 och 15.00 kan vårgarderoben förnyas i Gustavsbergs bibliotek. Men det gäller att hänga på låset. Den första timmen väntas rusning.

Ett par jeans mot en klänning, ett par skor mot en jacka. Naturskyddsföreningen står även detta år för arrangemanget av klädbytardagen i Värmdö. På lördag klockan 11.30 öppnar biblioteksdörrarna.

– Den första timmen brukar det vara rusning. Sedan lugnar det ner sig lite. Sista timmen brukar man bara kunna ta det som finns, säger 0uti Kilkki, ordförande i Naturskyddsföreningen Värmdö.

Inlämning av kläder på fredagen

För att underlätta klädbytet ska den som vill vara med lämna in högst fem plagg dagen innan. För varje plagg får man en biljett till ett annat plagg på klädbytardagen. Vem som helst får lämna in. Det enda kravet är att kläderna som måste vara i gott skick.

– Idén är att det ska vara roligt att förnya sin garderob utan att behöva gå ut och konsumera. Därför vill vi att det som lämnas in ska vara bytbart. Något man lämnar in för att man bytt stil eller ändrat smak. Det måste vara ett plagg en annan ska vilja ha, säger Outi.

Det är nionde året i rad som ideella arrangörer runt om i Sverige erbjuder möjligheten att byta ut vårgarderoben utan att tära på naturens resurser. På Värmdö är det Naturskyddsföreningen som för fjärde gången arrangerar klädbytardagen. Idén har spridit sig till fler länder i Norden.

Fakta

Så går det till om man vill delta i klädbytardagen

  • Du får lämna in max 5 plagg/person, och för varje inlämnat plagg får du en biljett att handla med på lördagen, ett plagg per biljett.
  • Inlämningstider på Gustavsbergs bibliotek är på fredagen den 13 april mellan 16 och 17. Det går även att lämna in mellan kl 11 och 11.30 på själva dagen.
  • Tänk på att plaggen som lämnas in ska vara hela och rena, någon annan ska kunna tycka att det är fint även om man själv tröttnat.
  • Skor och barnkläder tas emot också.
  • Det lönar sig att komma tidigt, då utbudet är som störst!
Källa: Naturskyddsföreningen