ANNONS

Loreen trivs på Knivsöder

”Jag gillar det hårda livet och känslan av ghetto”, säger 28-åriga Loreen, som växte upp i Västerås, men i dag bor vid Hornstull.
”Jag gillar det hårda livet och känslan av ghetto”, säger 28-åriga Loreen, som växte upp i Västerås, men i dag bor vid Hornstull.
Hornstullsbo, släkt med berbiska kungligheter och revanschlysten.

Loreen laddar nu åter inför Melodifestivalen nästa helg.

– Jag är i gång 24 timmar om dygnet.
ANNONS

Loreen gjorde förra året succé i Melodifestivalen med låten ”My heart is refusing me.” Bidraget gick inte till final, det tog stopp i andra chansen mot en annan Södermalmsbo, Sara Varga. Men låten blev en av de mest spelade efter tävlingen.

Det hela kan beskrivas som en solskenshistoria med tanke på utgångsläget före tävlingen.

– Ingen trodde på mig utom jag själv. Det var faktiskt den energin jag fick från många runt omkring mig, vilket gjorde mig sjukt nervös. Men gick bra. Och det är ju helt overkligt att misär funkar så bra.

Att ställa upp i år igen var inte en självklarhet.

– Melodifestivalen tar ju sjukt mycket tid, säger Loreen.

Men när hon fick höra första skissen på låten kunde hon inte tacka nej. De som är bekanta med Loreens musik vet att det är sorg och melankoli som gäller. Därför kan man bli lätt konfunderad när titeln på nya låten är Euphoria – eufori på svenska.

– Textmässigt är låten inte alls jag. Utmaningen är därför att ta innebörden och göra den till mig. Och ni kommer inte att bli besvikna – den mörka touchen kommer finnas kvar.

Det har varit tävlande både i Melodifestivalen och ”Idol” för Loreen. Och till vardags erkänner hon att det bor en tävlingsdjävul i henne. Men inte som artist.

– Den där som vill gå och hälla laxeringsmedel i Sara Vargas glas – hon finns där. Men henne får jag totalt plocka ur mig nu, eftersom det skulle bli helt fel fokus. Jag ska inte vinna, jag ska leverera till dem som tror på mig, säger Loreen.

ANNONS

– Sedan vill jag så klart inte komma sist. Då kommer den där tävlingsmänniskan tillbaka och så slår jag ner Sean Banan, ha ha.

Hemma för Loreen är Knivsöder och Hornstulls strand.

– Jag gillar det hårda livet och känslan av ghetto. Och jag tycker fortfarande inte att det är så toksäkert här, säger hon och skrattar.

Loreen är född i Stockholm men uppvuxen i Västerås.

– Morsan fick en idé om en lugnare tillvaro och drog med oss till Västerås. Det är ju inte så långt härifrån men jag är en nature-girl från början, med rådjur i skogen, och det kan jag verkligen sakna i dag.

Hennes familj har sitt ursprung i Marocko och det har ryktats att Loreen skulle vara en berbisk prinsessa. Så är det inte riktigt, förklarar hon, men det finns ett uns av sanning i historien.

– Ja, om man börjar gräva i historien så skulle man väl kunna säga att jag är en avlägsen släkting till en kung. Men jag går inte och titulerar mig prinsessa. Jag är av berbiskt ursprung och kollar man deras historia så är den kanske inte den finaste. Så är jag eller är jag inte en prinsessa? Det är frågan.

Fakta

Tuff meditation ger ”tokmycket energi”

Namn: Loreen, egentligen Lorine Talhaoui

Ålder: 28 år.

Bor: Hornstull, Södermalm.

Civilstatus: Singel.

Familj: Stor marockansk berbisk familj med åtta småsyskon plus mamma och styvpappa.

Aktuell med: Tävlar i Melodifestivalens första deltävling, den 4 februari, i Växjö med låten ”Euphoria.” Har under 2011 haft framgång med låtarna ”My heart is refusing me” och ”Sober.” Plattan släpps under året.

Återhämtning: Loreen sysslar med Vipassanameditation, en strikt meditationsform. ”Du får inte läsa, prata eller ens titta på andra. Halv fyra på morgonen väcks man av en gonggong och sedan fortgår hela dagarna i lotusställning. Efter tre dagar är du nästan galen, men när meditationen är över har du rensat bort allt och kan tuta och köra igen fylld med tokmycket energi.”