Loreens succé har setts av 100 miljoner på nätet

Vinst i Eurovision song contest, en miljon sålda singlar av ­låten ”Euphoria” och 100 miljoner visningar på You­tube. För Loreen bevisar framgångarna bara en enda sak: att det som är äkta går hem.

”Man märker när en sångerska vågar öppna hjärtat.”

Känn er som hemma. Är det någon som röker?

Loreen ställer frågan – men hon är inte på jakt efter cigaretter. I stället ­letar hon efter en tändare till sin rökelsesticka, som ska rensa bort kvarliggande dåliga energier ur hotellrummet.

Hon hittar ingen och vi slår oss ned i soffan, där det serveras kaffe som förgiftar, enligt Loreen. Hon studsar i stället upp och hämtar en påse lapsang souchong.

– Lukta på det här. Det doftar najs, najs, säger hon och håller fram påsen med rökigt svart te.

– Jag lever runt och sunt så gott jag kan. Jag märker när min kropp är förgiftad. Just nu kalkar jag av mig. Jag är som en försurad sjö, säger ­Loreen som för tillfället är förkyld.

Hon ser stark ut. Förutom den fysiska ashtanga yogan brukar Loreen springa snabba halvtimmeslånga löppass. För henne är det meditativt och ­efter tio minuter är hon bortkopplad och kan landa.

Det kan behövas. Efter att ha vunnit Melodifestivalen med ”Euphoria” slog hon röstningsrekord med antal tolv-poängare i Eurovision song contest. Enbart i Sverige har hon sålt platina tiofalt, i Europa är över en miljon singlar sålda och på Youtube har låten cirka 100 miljoner visningar.

”Euphoria” gick rakt in i mångas hjärtan. Vad har du i huvudet när du sjunger den?

– Man märker när en sångerska vågar öppna hjärtat. Det är det jag gör. Det är som en bubbla, som jag inte har kontroll över. Det triggas i gång av ljud, ett pianoackord eller en gitarr. Då är jag borta, som i meditation. Det är nästan samma state of mind som när man springer eller diskar.

Nu kommer debutalbumet ”Heal”, som hon även är exekutiv producent för. Texterna handlar om vårt behov av trygghet, svartsjuka, otrohet. Att antingen fastna eller att acceptera, gå vidare och välja den ljusa sidan, ”healingfasen”.

– Några av mina stories är hjärtskärande. Som låten ”Every time” som handlar om en separation och falsk trygghet, utan att gå in på detaljer. Mycket är väldigt självbiografiskt, men det måste inte vara något som jag varit med om själv.

Loreens lugg är ögonfranslång och i gliporna glimmar ett par mörka ögon markerade med svart kajal när hon pratar. Det midjelånga svarta håret täcker en gråmelerad stickad tröja.

Hon lutar sig mot väggen för att låta sig fotograferas. Hon gillar inte att posera och vill att det ska se så naturligt ut som möjligt. Med ett par platåkängor på fötterna ser hon betydligt längre ut än sina 170 centimeter.

– Mina Doc Martens-kängor har jag på mig när jag inte är barfota. Det får inte vara för pinuppigt, säger Loreen och går med långa kliv in i hotellrummet igen, där hennes make up-artist nyss lade sista handen vid sminkningen.

Loreen kommer in på ett resonemang om hur vi föds själva och dör själva. Hon säger att hon är ”väldigt andlig”.

– Jag kommer från Marocko. Min släkt är berber, naturmänniskor. De pratar öppet om andlighet, som att någon har en gammal själ, men andligheten är inte kopplad till en religion. Mina föräldrar är liberala muslimer och jag har varit sökare sedan jag var barn.

Redan som liten hade Loreen svårt för segregering och var hellre själv än tillhörde en grupp med exempelvis kristna, muslimer eller araber. Hon såg konflikterna och började i stället söka likheter. Under uppväxten upptäckte hon hur lika alla religioner är. Att vårt primitiva behov av trygghet får oss att dela upp oss i grupper.

– Under perioder tyckte jag ”vad konstig jag är”. Jag hade liv omkring mig med sex syskon och släkt, men föredrog ändå att vara ensam, säger Loreen.

Fortfarande kämpar hon för att få bort förutfattade meningar, om exempelvis manligt och kvinnligt och under en period rakade Loreen sig runt hela huvudet.

– Jag såg ut som en liten japanese. När jag var med i Melodifestivalen med ”My heart is refusing me” var jag faktiskt snaggad, men det såg man inte för jag hade långt över. Hår är energi och det måste man göra sig av med ibland.

Då var unisex på tapeten. Loreen experimenterade med kroppen och tränade så mycket att man inte kunde se om hon var kille eller tjej.

– Jag var i en greyzone och var väldigt mycket av båda. Det var absolut inte en sexuell grej, utan en frihet. Jag umgicks väldigt mycket med homosexuella och det här var en period då jag ville förstå.

Du verkar väldigt ödmjuk.

Loreen nickar och ler så att skrattgroparna djupnar.

– Det kommer av att jag har varit med om en hel del. Jag är ett skilsmässobarn och det har påverkat mig. Smärtan gör att jag lättare kan förstå, se och känna med andra.

Hur har ditt genombrott påverkat dig?

– Det bevisar bara en sak: När saker är äkta och man går in för något helhjärtat, går det hem. Det har varit en väldigt spännande tid. Det har varit mycket mer jobb, jag har träffat sjukt mycket intressanta människor och det har gått sjukt snabbt. Jag förstår att många tappar fotfästet, det är en så stark våg, man får otroligt mycket uppmärksamhet.

Hur har du lyckats hålla fötterna på jorden?

– Jag gillar att vara för mig själv. Och jag är väldigt jordnära, precis som mamma. Med en spirituell mamma bråkar man inte om vilka skor man ska ha på sig. Det är samma sak med fame, jag ser kändisskapet ur ett högre perspektiv, för vad det egentligen är. En dörröppnare.n

Loreen ställde sig framför kamerorna när hon var rädd för dem och har hoppat fallskärm trots sin höjdrädsla. ”Jag gillar inte rädsla. Den sätter käppar i hjulet.”

”Euphoria” gick hem i Europa och Loreen fick sjunga vinnarlåten i konfetti.foto: David Mdzinarishvili/scanpix

Hötorget fylldes när Loreen fick ta emot folkets jubel efter Eurovisionsegern.foto: Christian Örnberg/Scanpix

Det har varit mycket mer jobb, jag har träffat sjukt mycket intressanta människor och det har gått snabbt.

Fakta

kort jobb på tv400

Namn: Lorine Zineb Nora Talhaoui.

Ålder: Fyller 29 år i dag, den 16 oktober.

Familj: ”Väldigt stor och varm.”

Bor: ”Där jag lägger min hatt. Right now på Söder.” Född i Åkersberga, uppvuxen i Västerås.

Tidigare jobb: På kafé, inslagsproducent för tv-program, programledare för TV400. ”Det är det kortaste jobb jag haft i hela mitt liv. Jag tyckte inte alls det var kul. Men jag ville testa, utmana mig själv. Jag tog det första läskiga steget närmare kameran där man har all fokus på sig.”

Aktuell: Nya singeln ”Crying out your name”. Debutalbumet ”Heal” släpps den 24 oktober. Medverkar i invigningskonserten Svenska ögonblick, på Friends arena 27 oktober och på Julgalan i slutet av året.

Fakta

2004 Deltog i tv-programmet Idol och fick ett wild card till fredagsfinalerna av juryn. Loreen slutade på fjärde plats, vinnare blev Daniel Lindström.

2011 Återkom efter flera år utanför rampljuset med deltagande

i Melodifestivalen. Tog sig till Andra chansen med ”My heart is refusing me” men blev utslagen i duell mot Sara Varga.

2012 Vann först den svenska Melodifestivalen och sedan hela Eurovision Song Cont­est med ”Euphoria”.