Lösa gravstenar kan utgöra säkerhetsrisk

Det är de anhöriga som ansvarar för att gravstenarna är säkert förankrade i marken.
Det är de anhöriga som ansvarar för att gravstenarna är säkert förankrade i marken.
Hundra gravstenar på Vallentuna kyrkogård sitter löst. Nu är det upp till gravrättsinnehavarna att betala för ny montering av farligt lösa stenar.

Många gravar på Vallentuna kyrkogård uppfyller inte de nya säkerhetskraven. Det upptäcktes när kyrkogårdsförvaltningen i Vallentuna gjorde översyn över hur stabilt stenarna satt i marken.

– Hundra stenar uppfyller inte kraven, säger Tomas Hallberg, chef för kyrkogårdsförvaltningen.

Det var efter en tragisk dödsolycka i Bollebygd förra året då en 8-årig flicka miste livet efter att ha fått en lös gravsten över sig som alla kyrkogårdar i Sverige fick nya riktlinjer för säkerheten.

Men det är inte kyrkogårdsförvaltningen som stabiliserar lösa gravstenar. I stället är det de anhöriga som innehar gravrätten som enligt lag ansvarar för säkerheten.

– Vi har koll på säkerheten men det är de som ska stå för kostnaden och se till att arbetet blir gjort, säger Tomas Hallberg.

Han är överraskad att så pass många stenar var lösa på Vallentuna kyrkogård. Det är framförallt äldre gravar, men även nyare som inte uppfyller kraven.

Gravrättsinnehavarna i Vallentuna har kontaktats. Tomas Hallberg uppmanar dem att ta kontakt med gravvårdsfirman som satte upp stenen.

– Det är de som är proffs på monteringen, säger han.

De gravvårdsfirmor som Mitt i Vallentunasteget pratar med, Fonus och Norrorts gravvårdar, vet inte på rak arm hur mycket det kan komma att kosta att få gravstenen åtgärdad. De kan inte heller säga om någon garanti på utfört arbete ges utöver det som bestäms av konsumenträttsliga regler.

Tomas Hallberg tror att många anhöriga inte känner till regelverket kring gravstenarna.

– Som anhörig är man inte den som går runt och rycker och drar i gravstenen, säger han.