Lösa hundar ska anmälas oftare

I Nyckelvikens naturreservat råder koppeltvång året runt. Trots det tar sig hundar in bland djuren och gör stor skada varje år.

– Många vet inte att det är straffbart, säger föreståndaren Bengt Söderqvist.

Det är en strålande kall och solig aprildag i Nyckelviken. På en gångstig in i området går en mamma med barnvagn, med en hund springande lös ett par meter framför sig.

– Många hundägare vet inte att det är straffbart. Det här är ett naturreservat, och då gäller andra regler. Här måste hundar vara kopplade alla dagar om året, säger Bengt Söderqvist, föreståndare vid Nyckelviken.

Bondgården i Nyckelviken är populär bland unga och vuxna. Bengt Söderqvist leder en fårskock till hagen, mitt över bökar en sugga med kultingar och i hönsgården sover hönorna med huvudet instoppade under vingarna.

– Det händer varje år att hundar hoppar över stängslen och jagar djuren, som då far illa, säger Bengt Söderqvist.

Förutom att djuren blir stressade händer det att hundar även biter ihjäl eller skadar djuren.

– Alla hundar har en jaktinstinkt, men det verkar vara svårt att förstå. Jag har kört gråtande hundägare till polisstationen – ägare som inte kan förstå att deras snälla hund kan göra något sådant.

Bengt Söderqvist understryker att de flesta hundägare sköter sig exemplariskt, men att ett fåtal förstör för många.

– Många hundägare är väldigt bra, och om de inte har hunden kopplad, så gör de det vid tillsägelse.

Rötäggen däremot har han inte mycket till övers för.

– De som inte kopplar är ibland väldigt aggressiva. En person som bad en hundägare att koppla hunden fick höra ”Ska jag ringa 112 innan eller efter att jag slår ner dig?” Då känner man sig inte stor.

Det är inte bara i naturreservatet Nyckelviken som hundproblemen ökat. Enligt viltvårdaren Göran Nilsson är det i princip alla friluftsområden i kommunen som berörs.

– Varje vår har vi hundar som river rådjurskid och stör i naturen, säger Göran Nilsson.

Han och viltvårdarkollegan Stig Gustafsson är de som åker ut när hundar rivit djur i kommunen.

– Det värsta som man sett är nog rådjur som levt men fått skinkan uppäten. Djuret lider mycket och vi får avliva det, men i regel har hundägarna stuckit ifrån platsen när vi kommer dit.

Enligt lagen om tillsyn av hundar och katter måste hundar hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt från och med den 1 mars till den 20 augusti.

– Jag tycker att hundsituationen håller på att urarta i Nacka. Ägarna förstår inte vilken skada en lös hund gör på våren när hela naturen förvandlas till en barnkammare, säger Göran Nilsson.

Fler hundägare och ett minskande engagemang för hundarna tror han ligger bakom de ökade problemen.

– Nuförtiden är det också fler så kallade kamphundar, som stör andra hundar.

Har man inte ordentlig koll på hunden kan man dömas till dagsböter.

– Nu i vår ska vi ha bättre uppsikt. Vid tillfällen då ägarna inte förstår att de måste koppla hunden kommer vi att rapportera till polisen, säger Göran Nilson.

För de hundägare som vill låta hunden springa lös rekommenderar han rastplatserna i kommunen. Få hundar är så väldresserade att de klarar att gå lösa under våren.

– En hund som springer 50 meter framför under en promenad har du inte uppsikt över. Den spårar upp fågelbon och skrämmer djur. Men det är inte fel på hundarna, utan på ägarna.

”Jag tycker det blir värre för varje år. Folk förstår inte vilken skada lösa hundar gör när hela naturen är en barnkammare på våren”, säger Göran Nilsson, viltvårdare, som tillsammans med Stig Gustafsson i vår ska ha strikt tillsyn och rapportera lösspringande hundar till polisen.

Fakta

Så säger lagen

Under tiden 1 mars till den 20 augusti måste du hålla din hund under extra stor uppsikt ute i naturen, enligt lag. Det innebär i princip alltid koppel.

I Nacka kommun ska hundar hållas kopplade på offentliga platser. Kopplingstvång råder i samtliga naturreservat i kommunen – året runt.

På Henriksdalsberget, vid Laxgatan och Lakegatan i Fisksätra, vid Långsjön i närheten av Vattenverksvägen och i Orminge vid Skarpövägen finns hundrastgårdar där hundar får släppas lösa.