Lösa hundar stressar vilt

Ingwar Lässbu på promenad med sina hundar vid Hellasgården. När han går i skogen håller han sina hundar kopplade, säger han.
Ingwar Lässbu på promenad med sina hundar vid Hellasgården. När han går i skogen håller han sina hundar kopplade, säger han.
Lösspringande hundar stressar allt oftare vilt i naturreservaten i Nacka.

Den här årstiden när rådjur, harar och andra ska ha ungar är djuren extra stresskänsliga.

Liselott Eriksson, natur- och friluftsstrateg i Nacka kommun, säger att lösspringande hundar har blivit ett ökande problem i naturområdena.

– Det har ökat väldigt mycket. Det har att göra med att allt fler har hund, säger hon.

Särskilt den här årstiden när viltet ska föda är en extra känslig period, berättar hon vidare.

Själv rör hon sig så gott som dagligen i reservaten. Ofta stöter hon på lösa hundar som driver djur.

Liselott Eriksson säger att hon själv har sett dräktiga rådjur som fått missfall och kastat sina kid, liksom harar som kastat sina harpaltar. De ofullgångna djuren dör.

– Här krävs att hundägare utbildar sig, säger hon, för att lära sig hur de ska sköta och koppla sina djur.

En hundägare som passerar förbi i närheten av Hellasgårdens friluftanläggning håller med – han tror att många som har hund förmodligen är okunniga om att de måste ha sin hund i koppel.

Han tror också att många hundägare har en övertro på sig själva, att de kan kalla till sig hunden när den springer lös men att den då plötsligt springer i väg i stället.

En annan hundägare vi stöter på är Ingwar Lässbu. Han säger att han är noga med att ha sina hundar kopplade när de rör sig i skog och mark.

– Annars bor jag så att mina hundar kan springa lösa ute. Men när jag går i skogen håller jag hundarna kopplade.

Den som låter sin hund springa lös i naturreservaten bryter enligt Liselott Eriksson mot lagen.

Som hon känner till har hittills ingen fått någon påföljd för lösspringande hundar i reservaten.

Vad tycker du om lösspringande hundar i reservaten?

Pontus Melckert Lindell, Älta:

– Jag har träffat på lösa hundar, då närmare Älta. Jag har inte upplevt det som ett problem. Hur man ska komma till rätta med lösa hundar har jag inget svar på.
Jessica Holmberg, Tyresö:

– Då och då möter jag lösa hundar. Jag tycker att de borde förbjudas i natur-reservaten. Det är ju ett reservat av en anledning.
Johanna Johansson, Värmdö:

– Jag förväntar mig att hundägare har koll på sina hundar. Det är läskigt att möta lösa hundar, särskilt när man är ute med barnvagnen.
Victor Hartzell, Hammarby

sjöstad:

– Jag tycker de flesta hundägare sköter sig. Här i Hellasgården där jag jobbar hör jag inte att någon klagar på lösa hundar.
Lotte Ludiani,

Vikholm:

– Man ska kunna kalla på sin hund om man har den lösspringande. Man ska fortfarande tillåta hundar i reservaten, hundar gör gott för människor.