Lösa stenar togs bort längs leden

Svante Larsson på NCC rensar Norrortsleden från lösa stenar.
Svante Larsson på NCC rensar Norrortsleden från lösa stenar.
I förra veckan pågick ett säkerhetsarbete längs med Norrorts­leden.

Det var bergsblock som rensades från fallande stenar.

Lösa stenar på berg intill bilvägar kan bli riktigt farliga för bilister om de inte plockas bort. För att förebygga olyckor rengjordes därför bergsblock intill Löttingetunneln i förra veckan. Lösa stenar och växtlighet plockades bort.

Metoden kallas för bergsskrotning, berättar Håkan Persson, projektledare för vägunderhållning vid Trafikverket.

– Isen gör att sten sprängs loss ur berget. Därför måste man besiktiga bergen och ta bort lösa stenar. Annars blir det som vid Uppsala, där ett gigantiskt stenblock på sju åtta ton ramlat ner i diket. Det vill man inte ha på vägen, säger Håkan Persson.

Arbetet vid Löttinge­tunneln beräknas vara klart denna vecka. Tidigare har bergsskrotningen utförts på natten, därför har bilisterna inte märkt något.

– Vi insåg att det var lättare att arbeta på dagtid. Men det är inte meningen att detta ska störa trafiken. Vi har skydd ner mot vägen, så att stenarna inte rullar ner på trafiken, säger Håkan Persson.

Själva Löttingetunneln rengjordes i höstas. Alla berg behöver besiktigas var femte till tionde år.

– Varje berg är unikt, vissa berg kan behöva besiktigas oftare. Skulle man inte göra detta i en tunnel skulle det få förödande konsekvenser om en liten sten ramlade ner på en bil. Då skulle vi få stänga alla tunnlar i hela Stockholm, säger Håkan Persson.

Ingen skadades i radhusbranden

RÄTTELSE Den 10 april inträffade en radhusbrand i Ormsta. Ingen människa skadades i branden, vilket det felaktigt stod i en bildtext i Mitt i Vallentunasteget nummer 16.

I stället var det en lägenhet som blev totalförstörd och ytterligare två lägenheter som fick skador.

VALLENTUNA En skadad gräsand sågs i förra veckan gå omkring i Vallentuna cent­rum. Enligt sajten Vallentunanytt, som rapporterar om händelsen, tycktes anden ha skadat båda benen och ena vingen, så pass att anden vinglade och släpade ena vingen i marken. Efter mycket möda kunde honan lyfta, skriver Vallentunanytt.

Gräsanden ska bland annat ha setts omkring Centralvägen, nya rondellen och Gärdesvägen. Bo Eknert, hos Naturskyddsföreningen, säger till Mitt i Vallentunasteget att man kan fånga in anden innan man ringer veterinär.

Isen gör att sten sprängs loss ur berget. Därför måste man ta bort lösa stenar.

Skadad and haltade runt i centrala Vallentuna