Löser brott i direktsändning

Bertil Salin har ett 50-tal mordutredningar i bagaget. Nu ska han lösa brott i direktsändning.
Bertil Salin har ett 50-tal mordutredningar i bagaget. Nu ska han lösa brott i direktsändning.
Sedan augusti är Bertil Salin pensionär, efter 40 år som polis.

Men redan nu börjar en ny karriär – i tv-rutan.

Vår fascination för brott och ond bråd död avspeglar sig i tv-tablån. Det senaste tillskottet i krim-tv är ”Brottplats Sverige” i TV4, där programledaren Hasse Aro löser grova brott i realtid med hjälp av tittarna och en expertpanel.

En av experterna är före detta kriminalkommissarie Bertil Salin från Rissne. Han har ett 50-tal mordutredningar i bagaget, bland annat från sin tid på Solnapolisen och Västerortspolisens spaningssektion.

Från 2010 och fram till pensionen i augusti var Bertil chef för polisens cold case-grupp i Stockholm. Att börja lägga pussel med 20 år gamla mord kräver både klurighet och tålamod.

– Man går igenom utredningar igen och ser om det finns något mer man kan göra med hjälp av ny teknik, som dna eller fingeravtryck. Det kan också finnas tips eller uppslag som inte är genomarbetade av någon anledning, säger Bertil.

2010 avskaffades preskriptionstiden för mord. Då fanns 450 olösta mord i Sverige, varav 149 i Stockholm som begåtts från 1985 och framåt. Det är i de flesta fall utredningar med sparade spår som återupptagits, men i flera fall har nya tips inkommit till polisen. I dag återstår runt 130 kalla fall i Stockholm, berättar Bertil Salin.

– I vissa fall har det visat sig finnas en naturlig förklaring, ibland kan ärenden som utretts som mord omrubriceras. Har det varit bråk om en brännvinspava och en falukorv och den misstänkte gärningsmannen är avliden kan ju det också sorteras bort.

– I andra fall har det visat sig vara självmord. Det är ju också ett svar för de anhöriga som levt i ovisshet länge, även om vi hade en mamma för ett tag sedan som hade väldigt svårt att smälta att det faktiskt var ett självmord.

Förra året fick det 25 år gamla ”Husbymordet”, där en man hittades knivmördad i sin lägenhet, sin upplösning efter att cold case-gruppen återupptagit fallet.

Nu hoppas Bertil få vara med och lösa fler brott, med hjälp av tv-tittarna. På frågan vad människors fascination av brott kan bero på, funderar han en stund.

– Kanske att folk har tråkigt? I ”Brottsplats Sverige” kan tittarna vara med och hjälpa till, i det finns det nog något kittlande.

För den som på nära håll utrett bestialiska mord eller mött anhöriga i chock, är det något annat.

– Det är omöjligt att slå ifrån sig, särskilt om barn är inblandade. Men så ser välden ut, det enda man vet är att det blir en lättnad när mordet klaras upp. Och att det kommer fler mord.

Fakta

Bäst i Sumpan enligt Bertil

1. Lötsjön och Råstasjön. ”Jag gillar att knalla runt sjöarna för motion och lite styrketräning.

2. Kafé Princess. ”Trevligt fik.”

3. Sundbybergs köksbryggeri. ”God öl. ”

Bertil Salin om Rissne: ”Jag har bott här sedan 1984, så jag är hemmastadd. Jag känner mycket folk, även busarna. Man ska komma ihåg att många av brotten i Rissne inte begås av folk som bor här.”

Fakta

Tre Sundbybergsmord finns på polisens cold case-lista

Grand Garbo, 1992. En 31-årig dörrvakt på Grand Garbo försvinner och hittas tio år senare knivmördad i en sopsäck. Utredningen återupptogs i våras, två män åtalades för mord men båda friades.

Bertils kommentar: ”Det finns hopp i fallet. Även om det är ovanligt att hovrätten ändrar tingsrättens dom räknar jag inte bort det. Storyn finns där.”

Rissneleden, 1996. En 55-årig man hittas knivdödad i sin lägenhet, där även en kvinna och en 58-årig man befinner sig. 58-åringen åtalades men friades.

Bertils kommentar: ”Kvinnan tog tillbaka vittnesmålet inför rättegången. Det är något som saknas där tekniskt.”

Örsvängen, 1996. En 25-årig man från Polen skjuts utanför porten till ett bostadshus. En man greps men släpptes.

Bertils kommentar: ”Det var noll teknisk bevisning och minimal avspärrning runt huset. Poliserna stampade runt där, mycket orutinerat. Lyckligtvis är det bättre nu.”