Lösning på gång för radartornet i Bällsta

Radartornet, som i folkmun kallas "golfbollen", i Bällsta i västra Stockholm.
Radartornet, som i folkmun kallas "golfbollen", i Bällsta i västra Stockholm.
Bällsta radartorn är en bromskloss för tusentals nya bostäder i Stockholm, menar staden.
Problemet har diskuterats fram och tillbaka i många år, och nu kan en lösning vara på gång.
– Jag tror att vi kan få en snabb lösning nu, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP), till Svenska Dagbladet.

Radartornet i Bällsta, i folkmun kallat ”Golfbollen”, har ställt till stora problem för stadsplanerare runt om i Stockholm de senaste åren. Tornets placering gör det nämligen svårt att få till byggnader som byggs på höjden. Luftfartsverket menar att höga hus skuggar radarn, vilket i sin tur innebär en säkerhetsrisk för flygtrafiken.

Enligt uppskattningar från Stockholms stad påverkas bygget av tiotusentals nya bostäder av att tornet står där det står, och en lösning måste därför till, och det snart.

Nu tycks radardebatten ha blivit en riksangelägenhet, och bostadsministern har tröttnat.

– Jag har sett på det här med stigande irritation. Det har gått lång tid och inte mycket har hänt. Bällstaradarn är en helt central fråga för att Stockholmsregionen ska klara bostadsbristen, säger Peter Eriksson till Svenska Dagbladet.

Förra året kom luftfartsverket och Stockholms stad överens om att satsa på att bygga en ny radarstation i Uppsala för att komma runt problemet. Däremot har man inte kommit överens om vem som ska stå för kalaset.

Luftfartsverket menar att Stockholms stad ska betala, men enligt staden skulle det strida mot kommunallagen eftersom infrastruktur och flygtrafik är en statlig angelägenhet.

Nu menar dock bostadsminister Peter Eriksson att en lösning kan vara på gång. Regeringen har nämligen gett bostadssamordnaren Johan Edstav i uppdrag att snabbt lösa frågan med radartornet, och för att se till att finansieringen kommer på plats, skriver Svenska Dagbladet.

Tanken är att staten ska finansiera stora delar av projektet.

– Jag hoppas att det ska kunna innebära att det blir en lösning inom kort, säger Peter Eriksson till Svenska Dagbladet.