ANNONS

Löss skrämde slag på sophämtare

Hämtningen av grovsopor stoppades nyligen på två adresser i Skärholmsområdet. Orsaken? Sophämtarna var rädda för vägglöss.
ANNONS

Den 7 oktober stoppade renhållningsföretaget Ragn-Sells skyddsombud hämtningen av grovsopor på tre platser i söderort – en i Sätra, en i Vårberg och en i Farsta. Orsaken var en misstanke om att det fanns vägglöss i de aktuella grovsoprummen.

– Våra chaufförer har under en tid känt obehag och oro för skadedjur i de här rummen, säger Sofia Blomdal, arbetsmiljöchef på Ragn-Sells.

Vägglöss kan finnas i möbler och de lever på blod från människor. De kan också vara mycket besvärliga att bli av med om man väl råkat få hem dem. Enligt skyddsombudet utgjorde de misstänkta lössen en ”fara för liv och hälsa” för de anställda – trots att företaget har skyddskläder för liknande situationer.

Nu är sophämtningen åter igång, sedan Arbetsmiljöverket konstaterat att det inte är någon fara för sophämtarna.

– Fara för liv och hälsa kanske lät lite dramatiskt, medger Sofia Blomdal på Ragn-Sells.

– Men det handlar om den psykosociala arbetsmiljön för våra chaufförer. De ska kunna känna sig säkra. Och vi vill också göra vad vi kan för att minska spridningen av de här skadedjuren.

Det aktuella soprummet i Sätra tillhör Stockholmshem. Enligt bolaget har inga fynd av vägglöss gjorts, men rummet har ändå tömts och sanerats.

– Vi vill gärna passa på att uppmana alla att inte plocka med sig möbler eller annat från grovsoprummet, säger Karin Stener, pressansvarig på Stockholmshem.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.