ANNONS

Lötsjöns nya gåta: En orangerosa (!) and

Den orangerosa anden skaffade sig snabbt sällskap.
Den orangerosa anden skaffade sig snabbt sällskap.
Vad är det med Lötsjön och dess fågelpopulation?
Ännu en besynnerlig figur har dykt upp i sjön – i orangerosa fjäderdräkt. Sundbybergsbon Päivi plåtade anden – som tros vara en sann frihetssökare.
ANNONS

Päivi Väliharju Lundvall, boende i centrala Sundbyberg, var på vårpromenad när hon fick syn på den udda figuren som simmade runt i Lötsjön.

– Jag går här ganska ofta, men den här har jag aldrig sett tidigare. Den var nästan rosaskiftande i solljuset. Och grå hals och grått huvud. Man undrar vad det är för korsning. Jag har försökt titta i en fågelbok, men hittar inget liknande, säger hon.

Nykomlingen plaskade tätt intill en andhona när Päivi tog fram kameran.

– Den verkar ha hittat en fru! Intressant att se hur deras ungar kommer att se ut, funderar Päivi.

Hon har följt Mitt i:s story om Lötsjöns ovanlige vita andhane. När hon nu såg den udda pippin i sjön kom hon att tänka på att han faktiskt hade ett lika gult syskon i somras.

Läs mer: Lötsjöns vita and i kärleksakt

Därför är andungarna gula

Det gula syskonparet i Lötsjön förbryllar

– Jo, det stod ju i tidningen att det fanns två gula andungar från början, och sen försvann den ena av dem. Det skulle ju kunna vara den. Å andra sidan är den här mycket större än den vita.

ANNONS

Snövit-Androgynina.

Ännu ett mysterium i Lötsjön alltså. Som flera gånger förr ringde vi upp Sveriges ornitologiska förening, där informationsansvarige Niklas Aronsson får se bilderna på den orangerosa anden.

– Den är rejält avlad på, så ser ingen gräsand ut naturligt. Jag skulle tro att det där är en tamand som rymt från sin ägare. Ibland klipper man vingarna på dem, i andra fall bara vingspetsarna och då växer de ut igen. Den här har fått en chans att sticka, och gjort det, säger Niklas Aronsson.

Att det skulle vara den gula ungen från i fjol som återvänt i ny skrud är en teori han avfärdar.

– Det mest sannolika är att det är en annan individ. Det föds upp otroligt mycket gräsänder och varje år dyker ett antal knasiga pigmentförändringar upp.

Vilken färg blir ungarna om den parar sig?

– Jag skulle tro att om den parar sig med en ”vanlig” får ungarna ett utseende som blir mittemellan, nougatbrun men som drar åt det vilda.

Kön på nykomlingen är inte fastställt. Men är det en hane finns en risk (eller chans beroende på hur kärlekstörstande han är) att den gör sig extra populär hos Lötsjöns anddamer. Till skillnad från de gröna hannarna som blir bruna på sommaren, byter avvikarna nämligen inte färg efter parningssäsongen. Ständigt iförd parningsdräkt, alltså.

Den har fått en chans att sticka, och gjort det

Oavsett vad så väntar utmaningar för den rosa anden.

– De klarar sig inte lika bra som de kamouflagefärgade. Honor som ruvar är särskilt sårbara. Kommer det en räv eller mink är det viktigt att inte synas, säger Niklas Aronsson.

Att avla på tamänder, antingen för att få fram ett visst utseende eller för köttproduktion, är en gammal företeelse. Färgexperimentering med tama änder som finns att köpa är lagligt. Vad som inte är okej däremot är att fånga in vilda fåglar och avla på dem.

På sina håll är andavel big business.

– I England är det stort, där ger man fåglarna namn som härstammar från platser och personer som avlat fram dem. En köttig, nougatbrun får tillexempel ett visst värde och kan säljas vidare. Det förekommer i Sverige också, men är inte lika vanligt. Blåankan är en gammal svensk lantras som man avlat på för att få fram ett önskat utseende.

– Men den riktigt stora businessen är att föda upp och sätta ut änder för att skjuta på dem. Det sätts ut flera hundra tusen gräsänder varje år för jakt, berättar Niklas Aronsson.

Hur ska det gå för Lötsjöns färggranna gäst? Kommer den bli tjenis med sjöns andra outcast Snövit-Androgynina? Fortsättning lär följa…

Läs mer: Jury och läsare eniga: Anden ska heta Snövit-Androgynina

Vita anden fick heta Snövit-Androgynina. Hans upptäckare, Kim Brising, är nöjd med namnet.

ANNONS