ANNONS

Elva av Lötsjöns kanadagäss mystiskt döda

Victor Persson vid Lötsjön, där flera döda gäss hittats.
Victor Persson vid Lötsjön, där flera döda gäss hittats.
Victor Persson använder gummibåt för att nå ut till gässen.
Victor Persson använder gummibåt för att nå ut till gässen.
Totalt har 11 gäss dött.
Totalt har 11 gäss dött.
Victor Persson med en av de döda gässen.
Victor Persson med en av de döda gässen.
Varför dör Lötsjöns kanadagäss?
Det ska förhoppningsvis en giftanalys ge svar på.
Elva fåglar har dött under oklara omständigheter sedan strax innan jul.
ANNONS

Samtalen började komma in till Stockholms Vildfågel Rehab, SVR, strax före jul. Förbipasserande vid Lötsjön hade sett vad de trodde var fastfrusna kanadagäss. Men det rörde sig om något annat.

– Första dagen hittade vi en kanadagås som låg en bit ut på isen. Den dog på natten, berättar Victor Persson som jobbar på SVR.

Gåsen hade inga yttre defekter eller sjukdomar, den hade bra hull och muskler. Men förgiftningssymptomen var tydliga, enligt Victor Persson: Gåsen var väldigt hängig, med stark avföring och nästan blå slemhinnor.

Flera döda i vattnet

Dagen därpå var det dags igen och Victor Persson var på plats med sin gummibåt efter nytt larm.

– Då låg ytterligare gäss ute på isen, och flera döda i vattnet. Jag tog min båt och hackade mig ut. En bit ut hittade jag en gås som levde, men den avled i transporten på väg hit, berättar han.

Den tredje kvällen var SVR:s team snabba som blixten. En timme efter samtal om en stillaliggande gås var de på plats och omhändertog den. Den här gången överlevde gåsen efter att ha fått en slang i magsäcken och näring genom sond på SVR:s klinik.

Misstänker förgiftning

De döda fåglarna förbryllar Victor och kollegorna. Eftersom gässen varit i fint fysiskt skick misstänker de förgiftning. Fåglarna har obducerats hos Statens Veterinärmedicinska anstalt och prover har skickats för giftanalys till USA. Enligt SVR har även Sundbybergs kommun uppmärksammat fågeldöden vid Lötsjön.

– Kommunen har lämnat in sex döda kanadagäss till Statens Veterinärmedicinska anstalt och tre nedsatta gräsänder har avlivats av viltvårdare. Totalt rör det sig nu om 11 döda kanadagäss, säger Victor Persson.

ANNONS

Vid Lötsjön varje kväll

Han är oroad för de 50-talet gäss som finns kvar runt sjön, och åker dit varje kväll med sin båt för kontroll i väntan på provsvaren.

– Om det är förgiftning behöver jag veta vilket gift som används om det kommer in fler larm. Vi har tidigare behandlat fåglar för råttgift och alkohol, men det gäller att man vet vilka preparat som behövs sättas in, säger Victor Persson.

Mitt i har sökt Sundbybergs kommun, där ansvariga inte gått att nå under julledigheten.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.