Lotta får ny cykel av Lidingöborna

Lotta och cykeln.
Lotta och cykeln.
Lotta Hasselblad är silversmed på Lidingö.
Lotta Hasselblad är silversmed på Lidingö.
När Lotta Hasselblad la ut på Facebook att hennes oumbärliga cykel blivit helt förstörd av vandaler reagerade Lidingöborna direkt. En spontan insamling ger henne pengar till en ny cykel.
- Det är helt fantastiskt, säger hon.

Det är nog många på Lidingö som vet vem hon är, eller har sett henne susa förbi på sin Kristiania-cykel med en grön låda fram, där ofta något av hennes barn sitter nedstoppade.

För Lidingöbon Lotta Hasselblad är hennes cykel en oumbärligt hjälp i vardagen.

– Min cykel är nästan hela mitt liv, säger hon.

Den vandaliserade cykeln.

Därför var det ett hårt slag när hennes cykel blev totalt vandaliserad natten mellan torsdagen och fredagen förra veckan. Lotta Hasselblad polisanmälde saken. Förtvivlad lade hon också ut händelsen och en bild på sin förstörd cykel på Facebook.

När inlägget delades i en lokal Facebookgrupp tog det skruv. Plötsligt vill massvis av Lidingöbor hjälpa Lotta att skaffa en ny cykel. En swishinsamling startades och nu bara några dagar senare har Lidingöbor samlat in nära 15 000 kronor till en ny cykel.

– Det är så fantastiskt. Jag trodde inte det var sant. En person som jag inte ens vet vem det är hörde också av sig och ville låna ut en cykel till mig, säger Lotta Hasselblad.

Men initiativet har fått kritik. I Facebookgruppen skrev någon ett inlägg som raljerade med att en stulen cykel på Lidingö får alla att vilja hjälpa medan ingen bryr sig om svält och fattigdom i andra länder.

Då kan jag ge alla som hjälpt mig ett leende

Lotta Hassleblad håller inte med, hon tycker att det är fint att sträcka ut en hand till någon nära om man så bara ger ett par kronor.

– Jag bad inte om något. Ändå var det så många som vill hjälpa. Nästa gång jag ser någon insamling tänker jag skänka pengar. Det blir bra karma, säger hon.

Hon tycker också att det som hänt lär hennes tre barn något viktigt.

– De får se att det är fint att ge, säger hon.

När hon köper en ny cykel planerar hon att måla den i vackra glada färger.

– Då kan jag ge alla som hjälpt mig ett leende hoppas jag, säger hon.