ANNONS

Dyrt att skiljas – Lotta bodde med exet i flera år

Lotta bor inneboende hos en vän och har en säng i vardagsrummet.
Lotta bor inneboende hos en vän och har en säng i vardagsrummet.
När bostadspriserna skjuter i höjden har allt färre stockholmare råd att skiljas.
Järfällabon Lotta kämpade i flera år – lösningen blev en säng i vännens vardagsrum.
ANNONS

Två och ett halvt år. Så länge bodde Lotta och hennes ex tillsammans efter att de bestämt sig för att separera.

– Vi led oss igenom separationen tillsammans för vi ville inte att vår son skulle behöva flytta runt. För oss är sonen viktigast och då valde jag att vänta istället för att flytta långt ifrån hans pappa och skola.

Att köpa eget fanns inte på kartan för Lotta. Efter flera bankmöten stod det klart att det enda alternativet var att lämna Järfälla för en etta i Bålsta – ett ickealternativ i och med att hon har en son. Lotta är inte ensam om inte få lån.

– Det svåraste var att inte kunna gå vidare. Vi hade bestämt att vi skulle leva separata liv men ändå var det den personen du kom till varje dag och saker var som de alltid varit. Fast ändå inte.

Idag är hon inneboende hos en vän i Jakobsberg som sällan är hemma. Sonen har fått ett eget rum och Lotta sover på en säng i det gemensamma vardagsrummet.

Vännen hade inte mycket husgeråd så i köket har Lotta mycket egna grejer. Foto: Åsa Sommarström

– Jag var orolig för hur det skulle gå, hon har inga egna barn och att bo med andras barn kan vara svårt. Men sen tänkte jag att om jag inte flyttar nu kanske jag aldrig flyttar.

ANNONS

Så fort Lotta började fundera på om hon verkligen ville fortsätta bo med sin sons pappa ställde hon sig i flera bostadsköer. Idag har hon stått i kö i fyra år men det känns hopplöst.

– Det känns som att man springer i ett hamsterhjul. Det finns ungdomsköer och seniorköer men inga köer för ensamstående mammor. Det är galet.

Hur framtiden ser ut för Lotta är oviss. Förhoppningen är att hon så småningom ska kunna köpa en tvåa i Jakobsberg.

– Om min vän kommer hem och säger att hon ska ha barn så funkar inte min situationen längre. Då vet jag inte vart jag tar vägen. En del av mina vänner har tvingats flytta hem till föräldrarna i vuxen ålder men det är inte ett alternativ för mig, säger Lotta.

Lotta har valt att vara delvis anonym och därför skriver vi inte ut hennes efternamn.

ANNONS