ANNONS

Lina och Lotta ska hitta hem åt ensamkommande

"Den här krisen håller inte, det måste hända något" säger Lina Johansson.
"Den här krisen håller inte, det måste hända något" säger Lina Johansson.
25 ensamkommande unga riskerar att flyttas till migrationsverkets boenden i Norrland, från sina nuvarande hem i Upplands Väsby. Nu försöker Lina Johansson och Lotta Lilja Pittuco hitta frivilliga fadderhem åt dem i Upplands Väsby.
ANNONS

– Jag jobbar på ett HVB-hem och ser det här hända. Flera ungdomar har flyttat härifrån och jag har fått försöka hitta nånstans att bo åt dem. Jag ser att den här krisen håller inte, det måste hända något, säger Lina Johansson.

Hon och Lotta Lilja Pittuco är aktiva i ”Vi står inte ut”-rörelsen som arbetar för asylsökande. Nu har de startat en förening som ska hitta frivilliga fadderhem åt ensamkommande som fyller 18, och riskerar att slitas ifrån skola och kamrater för att skickas till Migrationsverkets boenden Norrland. I Upplands Väsby rör det sig om 25 personer.

– Vi har haft åtta självmord, som vi känner till, bland unga människor som ofta väntat länge i Sverige. När man sliter upp dem från skola och vänner är det många som helt enkelt inte orkar, säger Lotta Lilja Pittuco.

Nio av tio hamnar på gatan

Som svar på problemet har regeringen riktat ett särskilt bidrag till kommunerna, så att artonåringarna kan bo kvar i sina respektive kommuner. Men ersättningen räcker inte för att behålla HVB-hemmen, och därför planerar Upplands Väsby kommun att skicka bort de asylsökande och lägga statsbidragen i kommunbudgeten. Sammanlagt handlar det om nästan fem miljoner kronor de kommande månaderna.

– Det är inte så att de gör något olagligt, men det är moraliskt helt förkastligt att använda pengar som ska gå till flyktingar till fylla ut en hyfsat god kommunal ekonomi, säger Lotta Lilja Pittuco.

Samtidigt finns en oro för vad som händer med de ungdomar som får lämna HVB-hemmen, och får besked att åka norrut.

– Av tio asylsökande i Upplands Väsby som fått besked att de ska upp till Norrland är det en som åkt dit, de andra nio är kvar i alla fall och bor på gatan, i portuppgångar och hos kompisar, säger Lotta Lilja Pittuco.

Föreningen vill ta hand om ersättningen och ansvaret

Stockholm stad har löst problemet genom att ge Stadsmissionen ersättningen, och uppdraget att hitta familjer som kan tänka sig att låta asylsökande bo hos dem mot 1000 kronor i ersättning per månad. Nu hoppas Lina Johansson och Lotta Lilja Pittuco att deras förening kan få samma uppdrag i Upplands Väsby. Liknande initiativ finns i andra kommuner i länet.

– Vi ska, med stöd av olika föreningar, försöka hitta frivilliga familjehem. Det här är en rent humanitär fråga, det har inte med asylpolitik att göra, säger Lotta Lilja Pittuco.

ANNONS

På uppstartsmötet deltog Röda korset, Rädda barnen, Lions och flera kyrkor och församlingar. Den 29 november klockan 17.30 ska föreningen ha en informationsträff i Hammarby församling. Dit är också Österåkers frivilliga familjehem inbjudna, för att berätta om hur det är att ha en asylsökande hemma.

– Det är inte så dramatiskt, dessutom ger det en själv något också, säger Lina Johansson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.