Lotta och Krut-Janne håller gräset på mattan

Lotta Engqvist-Berglund och nordsvensken Krut-Janne är ett populärt ekipage i parker i Årsta-Vantör.
Lotta Engqvist-Berglund och nordsvensken Krut-Janne är ett populärt ekipage i parker i Årsta-Vantör.
För andra året håller Lotta Engqvist-Berglund och Krut-Janne gräset kort i stadsdelen.

En hållbar metod som också livar upp i kvarteren.

Bilarna susar förbi på trafiklederna i närheten.

Barnen i Lillskogens förskola har precis upplevt en tydlig kontrast till den tunga trafiken när de varit på besök i Turingeparken i Örby för att klappa hästen Krut-Janne och ställa frågor innan grovarbetet drar igång.

– Många kommer och kollar. Det är den roligaste biten. Många saknar vana att umgås med djur och en del barn har aldrig ens träffat en häst, säger Lotta Enqvist-Berglund.

Tillsammans med kollegan Krut-Janne klipper hon gräset i fem parker i Årsta Vantör. Förskolor gör utflykter till den udda duon och många passerande stannar till. Pratar lite, tar bilder och filmar.

– Man skulle kunna tycka att det vore tråkigt att köra runt så här varv efter varv. Men det är väldigt socialt, man träffar så mycket människor och det blir ofta prat om miljöfrågor, säger Lotta Engqvist-Berglund.

Stadsdelens parkingenjör Joakim Josefsson tycker det är bra med ett alternativ till motorgräsklippare som också uppskattas socialt. Tillvägagångssättet kostar mer och tar längre tid än om arbetet hade utförts med maskiner, men bortsett från att Krut-Janne får åka bilsläp från Grödinge varje dag är miljövinsterna många.

Enda utsläppet är hästskiten som plockas upp trots att den kunnat vara utmärkt gödning.

– Ja, det är inte så trevligt om det ligger hästskit om man ska spela fotboll här, eller om man ska ligga och sola i gräset på Bandängen. Men en gång kom en man med Icakasse och ville ha lite till trädgården.

Arbetsdagarna varar mellan 10 och 16 och den 16-åriga nordsvenska arbetshästen Krutis, som han kallas till vardags, käkar gräs och hö på rasterna. Häromdagen hände dock något lite annorlunda under lunchrasten. Eftersom Lotta Engqvist-Berglund hade glömt sin matlåda åkte de till intilliggande McDonalds på Huddingevägen och handlade mat på drive-through.

– Det blev en del uppståndelse, men jag tyckte det var bästa sättet att få mat på. Jag kan inte heller lämna Krutis ensam, säger Lotta Engqvist-Berglund.

Händelsen dokumenterades flitigt och har fått stor spridning i sociala medier.

Under mötet med föraren och hennes fyrbenta vän blir det tydligt att hästarbetet hela tiden drar till sig uppmärksamhet. Conny och Gudrun Dahlin från Herrängen kommer cyklande och kan inte låta bli att stanna till.

– Det här är helt underbart att se. Djur ska inte stå stilla i någon hage, de gillar att få röra sig och arbeta. Inga avgaser och gräset blir välklippt. Man blir varm inombords, säger Gudrun Dahlin.

Fakta

Här hittar du Lotta och Krutis

Vecka 35: Skälderviksparken och Blåsutparken.

Vecka 36: Ormkärr och Turingeparken.

Vecka 37: Årstafältet. och Skälderviksparken.

Vecka 38: Skälderviksparken och Blåsutparken.