ANNONS

Lottad lucia vanligt i Solnas skolor

Förra årets luciafirande på Vittra Frösunda.
Förra årets luciafirande på Vittra Frösunda.
Förr var skolornas lucia oftast en tjej som valts genom röstning av eleverna. Nu är tiderna annorlunda och vid en rundringning som Mitt i gjort visar det sig att flera av Solnas skolor nu tillämpar lottning.
ANNONS

Huruvida både tjejer och killar deltar ser dock lite olika ut bland de skolor som Mitt i pratat med.

På Bergshamraskolan är det eleverna i tvåan och femman som ordnar lussetåget. Där lottades lucian fram av de två tjejer som ville vara lucia.

– Det var ingen kille som ville vara lucia i år och det var bara två av tjejerna som ville vara det. Jag frågade om vi skulle lotta gemensamt i klassen, men de svarade att de kunde göra det själva. Det var inga konstigheter, säger Per Tyselius som är den lärare på Bergshamraskolan som arrangerar luciatåget.

Att välja en kille som lucia kan vara ett kontroversiellt val. Förra året blev en rektor i Täby till och med hotad efter att han valt en pojklucia.

På Alfaskolan i Frösunda är det treorna som går luciatåg och där kan både killar och tjejer delta i lottningen för tredje året i rad. Det har dock ännu inte blivit någon kille som lottats fram.

– Både tjejer och killar som vill vara lucia får lägga i en lapp med sitt namn och sedan lottas lucian fram. Många av grabbarna vill vara lucia, men det är slumpen som avgör, säger Alfaskolans rektor Mi Åberg Anell.

Hon tycker att de skolor som inte låter killar delta i lottningen gör fel.

ANNONS

– Enligt en likabehandlingsplan kan det inte vara några konstigheter. Om könet spelar någon roll så gör man fel, tycker jag. Det står vi för.

Röstade om killars deltagande i luciavalet

På Vittra Frösunda har de valt ett lite annat tillvägagångssätt i luciavalet. De har istället låtit eleverna rösta om även killar ska få delta i lucialottningen. Då blev det ett nej och därför är det nu bara tjejer som deltagit i lottningen i år.

– Vi lottar bland en av de äldsta tjejerna på skolan. Eleverna har fått rösta om även killar ska få vara lucia och om det ska vara fler än en lucia. Det är sådana frågor som kommer upp emellanåt. Förra året hade vi en stor omröstning och då spikades den här rutinen, säger Ulrika Rydsheim som är biträdande rektor på skolan.

Hon tycker att det läggs för stort fokus på frågan om vem som blir lucia.

– Det blir fokus på fel sak och lucia blir upphöjd till skyarna. Jag vill att lucia ska handla om att man gör något gemensamt och sprider glädje.

ANNONS