ANNONS

Lottägare i Tanto vill bomma fortkörande knarktrafikanter

Det finns moderna vägbommar som öppnas med en nyckel eller elektronisk tagg, föreslår koloniföreningen. I mitten ordförande Marianne Erixon.
Det finns moderna vägbommar som öppnas med en nyckel eller elektronisk tagg, föreslår koloniföreningen. I mitten ordförande Marianne Erixon.
Knarkhandel på utsiktsplatsen i Tantolunden leder till mycket biltrafik bland kolonilotterna. Lottägarna vill ha en vägbom för att stoppa problemen.
– Det har blivit tio gånger värre det senaste året. Vi hittar sprutor på lotterna, säger ordföranden Marianne Erixon.
ANNONS

Lottägarna har samlats i en halvring vid containrarna fyllda med sly uppe vid utsiktsplatsen.

Flera av dem säger sig nästan ha blivit påkörda av bilarna som kör upp och ner för Tantolundsvägen.

– Det är lyxbilar med mörka rutor. De kör jättefort och spelar väldigt hög musik, framför allt på kvällarna och nätterna, säger Marianne Erixon, ordförande för Tanto Södra koloniträdgårdsförening.

Har någon skadats?

Lottägaren Eva bryter in. Hon vill inte medverka med efternamn.

– En gång var en av oss tvungen att plötsligt väja med cykeln för en snabb bil och ramlade. När de stannade och drog ner rutan för att fråga hur det gick luktade det definitivt haschrök!

De ursäktade sig i alla fall?

– Ja det gjorde de ju.

Kolonilottsägare i Tantolunden vill ha bort knarkhandeln och kriminaliteten. Marion Sundqvist och Sigfried Heim.

Marion Sundqvist tv och Sigfried Heim th fick sin kolonilott i 28 år sedan. Då fanns både bom och vägskyltar på Tantolundsvägen men de försvann i början av 90-talet. Foto: Emil Salmaso.

ANNONS

Går inte ut på kvällen

På somrarna sover många lottägare i sina stugor. Vissa säger sig ha blivit hotade eller sexuellt trakasserade när de bett någon att sänka volymen.

– Jag har bokstavligen klivit över killar som sitter vid min lott och rullar jointar. De makar visserligen på sig, men de är höga och man vet ju aldrig vad de kan hitta på. Det känns väldigt otryggt, säger en lottägare.

Kriminella från Hornsberg i Tanto

Mitt i har tidigare rapporterat om att Tanto blivit ett populärt tillhåll för gängkriminella. En orsak kan vara att de störts av polisens riktade insatser mot stöket vid Hornbergs strand på Kungsholmen.

– Klart att lottägarna känner att det är otryggt att ha sådant in på knuten, säger Viktor Adolphson, yttre befäl på polisen på Södermalm.

Hjälte, Viktor Adolphson är nominerad till min lokala hjälte på södermalm.

Viktor Adolphson, yttre befäl Södermalmspolisen. Foto: Pekka Pääkkö.

Han tror inte att just knarkhandeln på utsiktsplatsen är kopplad till särskilda kriminella nätverk, utan att det snarare är löst sammansatta gäng.

– Tanto är prioriterat nu. Vi är där varje dag och försöker störa ut det, sedan är det bra om vi kan gripa dem också. Vi kan tyvärr inte vara där dygnet runt men det finns ju lokala ordningsvakter också.

Kolonilottsägare i Tantolunden vill ha bort knarkhandeln och kriminaliteten. Kolonilottsföreningen Tanto Södra vill ha en vägbom på vägen ner från utkiksplatsen.

En bom vid fotbollsplanen på vägen upp till hundrastgården och utsiktsplatsen. Foto: Emil Salmaso.

Vill bomma bilarna

Lottägarna menar att en vägbom vid fotbollsplanen skulle få stopp på bilarna, och i längden även knarkhandeln. Koloniföreningen har skrivit om problemen i flera brev till Stockholms stad, som lovat att återkomma i frågan till hösten.

– Vi tycker att det är jättetrevligt att folk går här, fikar och är här, men inte att buset gör det, säger ordföranden Marianne Erixon.

– Det är så mycket stök och bök här att jag nästan längtar efter regn, säger lottägaren Eva.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.