Dom mot Lottas mördare överklagas till HD

Högsta Domstolen
Högsta domstolen vid Riddarhustorget i Stockholm.
Riksåklagaren har överklagat hovrättens dom mot 33-åringen i det uppmärksammade mordet på Lotta Rudholm.
Han vill att Högsta domstolen ändrar hovrättens dom från 18 år till livstid.

Tingsrätten dömde 33-åringen till livstids fängelse för mordet på 41-åriga Lotta Rudholm i hennes lägenhet i Bromma. Hovrätten sänkte senare straffet till 18 års fängelse. Nu väljer riksåklagaren Anders Perklev att ta fallet till Högsta domstolen, där han hoppas att domen åter höjs till livstids fängelse.

”Den sammantagna strafftiden enligt hovrättsdomen ligger på en nivå som motsvarar vad som krävs för att döma till livstids fängelse” och ”det vore av stor vikt som ledning för rättstillämpningen om Högsta domstolen tar upp målet och prövar om fängelsestraffet i stället bör bestämmas till fängelse på livsstid”, konstaterar han i ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten.

Läs också: Lottas mördare får sänkt straff

Det var den 4 juni i år som Lotta Rudholm blev svårt misshandlad av en 33-årig man, som hon träffat sedan en tid tillbaka, i sin lägenhet i Bromma. Misshandeln, främst riktad mot hennes huvud, var av sådan grad att hon aldrig återhämtade sig från de skador som uppstod, och tre dagar efter misshandeln stängdes respiratorn som höll henne vid liv av.

33-åringen ringde själv till polisen direkt efter misshandeln och greps på plats. Då var han påverkad av narkotika, anabola steroider och alkohol. Han är även tidigare dömd för en lång rad grova våldsbrott. 2005 dömdes han i hovrätten till åtta års fängelse för grov misshandel på en man, som senare avled på sjukhus på grund av skadorna.

Läs också: Livstids fängelse för Lottas mördare