Lottas mördare får sänkt straff

Hovrätten fastställer domen i överfallsmålet i Handen.
Hovrätten sänker domen från livstid till 18 år.
Hovrätten sänker straffet för den 33-årige man som mördade Lotta Rudholm i Bromma tidigare i år.
Straffet sänks från livstid till 18 år.

Svea hovrätt meddelade på torsdagsförmiddagen att de sänker straffet för den man som tidigare i år dömdes för att ha mördat 41-åriga Lotta Rudholm, i hennes lägenhet i Bromma, från livstids fängelse till det tidsbestämda straffet 18 år.

I slutet av oktober dömde Solna tingsrätt den 33-årige mannen till livstids fängelse. Under samma rättegång dömdes han även för misshandel, grov fridskränkning, olaga hot, förtal, skadegörelse, narkotikabrott och dopningsbrott.

Läs också: Livstids fängelse för Lottas mördare

Tingsrätten anser att mannen redan under misshandeln måste ha förstått att risken var uppenbar att våldet kunde leda till hennes död. Han var därmed likgiltig inför vad som kunde hända och tingsrätten anser att likgiltigheten varit så stor att den gränsade till att han måste ha förstått att kvinnan förmodligen skulle dö”, skrev tingsrätten i sin dom.

Mannen överklagade domen och yrkade på kortade fängelsestraff, vilket hovrätten nu alltså går med på.

”Hovrätten har till skillnad från tingsrätten vid en samlad bedömning – där det bland annat även har beaktats att mannen tidigare har gjort sig skyldig till flera fall av mycket allvarlig våldsbrottslighet i form av grov misshandel – kommit fram till att det inte rör sig om ett sådant undantagsfall där påföljden ska bestämmas till livstids fängelse”, skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

Det var den 4 juni i år som Lotta blev svårt misshandlad av en 33-årig man, som hon träffat sedan en tid tillbaka, i sin lägenhet i Bromma. Misshandeln, främst riktad mot hennes huvud, var av sådan grad att hon aldrig återhämtade sig från de skador som uppstod, och tre dagar efter misshandeln stängdes respiratorn som höll henne vid liv av.

Mordet i sig bedöms av hovrätten ha ett straffvärde på 16 år, men de övriga punkterna i åtalet medför ett totalt fängelsestraff på 18 år.