Lotten avgör vem som får sommarjobb

Nu är det dags att skicka in sommarjobbsansökan till Stockholms stad, som sedan lottar ut jobben.

Men konkurrensen är hård – på Kungsholmen finns det bara 60 jobb tillgängliga.

Från och med den 2 mars kan ungdomar surfa in på Stockholms stads hemsida och fylla i en ansökan till årets sommarjobb. Så länge personen är född mellan 1995 och 1999 är det bara att söka. Efter den 22 mars går ansökningstiden ut och då lottar Stockholms stad ut jobben.

– På hemsidan får man skriva kort om sig själv och vilka områden man helst vill jobba inom. Lottningen sker centralt från arbetsmarknadsförvaltningen, säger Jennie Oukbir, sommarjobbshandläggare för Kungsholmen, Norrmalm och Östermalm.

De flesta jobben är inom äldreomsorg och barnomsorg, men också kyrkogårdsförvaltningen och trafikkontoret söker sommarjobbare som bland annat ska sköta skötsel och städning av parker.

Men alla som skickar in en ansökan garanteras inte jobb. Förra året var det över 300 ungdomar som sökte de 60 jobben som finns tillgängliga på Kungsholmen. Konkurrensen är minst sagt hård.

– Nej, alla får inte jobb. Speciellt inte i innerstan där det är ganska tufft och stor konkurrens. Det är därför vi gör det så rättvist som möjligt genom att lotta ut jobben, säger Jenny Oukbir.

Tidigare erfarenheter spelar alltså ingen roll i ansökningsprocessen.

Och har man tidigare fått ett sommarjobb genom Stockholms stad är chanserna till jobb nästintill obefintliga. Målgruppen är nämligen de som inte har arbetat tidigare.

– Har man jobbat förut för Stockholms stad gallras man bort och får jobb i mån av plats. Då är chanserna väldigt små.

Lönen varierar beroende på när man är född. De som är 19 år får högst lön och då rör det sig om 125 kronor i timmen. 16-åringarna får lägst lön – 77 kronor i timmen.

Fakta

Så gör du för att söka jobbet i sommar

Är du född mellan 1995–1999 kan du söka.

När du fyller i ansökan kan du välja på fem olika områden: omsorg av barn, omsorg av äldre, skötsel och städning utomhus, skötsel och städning inomhus och övrigt.

Du kan bara söka jobben som tillhör den statsdel du är skriven i.

Efter den 22 mars lottar Stockholms stad ut sommarjobben och du får svar via mejl eller sms.

Källa: stockholms stad