ANNONS

Lotten avgör vilka som får sommarjobb

Det är dags att söka Stockholms stads sommarjobb. I Norrmalm finns en handfull fler platser att söka i år, efter förra årets stora neddragning.
ANNONS

Precis som de senaste åren var det runt 300 personer som sökte sommarjobb via Norrmalms stadsdelsförvaltning förra året. Ungefär var tredje, 102 ungdomar, erbjöds jobb.

Det var 48 färre än året dessförinnan.

Nu är det dags att söka igen. Jämfört med förra året har platserna ökat lite – 110 platser går att söka fram till den 27 mars. Vilka som får de eftertraktade jobben avgörs genom lottning.

– Som handläggare är det klart att man skulle vilja ge alla sökande jobb, men det är en budgetfråga, säger arbetskonsulenten Jennie Oukbir.

Efter förra sommarens neddragningar av sommarjobb ville både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Stockholms stad att alla ungdomar i staden ska garanteras kommunala sommarjobb. Men enligt arbetsmarknadsnämnden skulle det kosta 424 miljoner kronor om alla sökande i Stockholm fick jobb.

Det som ungdomarna främst får jobba med är parkskötsel och jobb inom förskola och äldreomsorg. Ungefär hälften av platserna brukar vara inom barnomsorgen, och den andra hälften inom äldreomsorgen.

– Sen brukar det finns ströplatser inom parkförvaltningen, säger Jennie Oukbir.

Jobben inom barnomsorg är de som brukar ha högst söktryck.

– Vi kan se att många vill jobba med barnomsorg. Men det arbete som vi får mest positiv feedback från i efterhand, både från arbetsplatsernas och ungdomarnas sida, är äldreomsorgen. Det blir väldigt konkret där, att man gör ett värdefullt arbete, säger Jennie Oukbir.

ANNONS

Men det är inte bara kommunen som erbjuder ungdomar sommarjobb. De kan också söka via landstinget, tipsar Jennie Oukbir. Där går ansökningstiden ut den 16 mars, och tusen platser ska tillsättas.

– Och kolla kaféer och hör dig för på stan efter sommarjobb. McDonalds anställer folk under 18, men det är svårt att hitta jobb om man är yngre. Det gäller att ligga i, säger Jennie Oukbir.

Fakta

Jobben är främst till för de under 18 år

Du kan söka sommarjobb hos Norrmalms stadsdelsförvaltning om du är född 1998, 1997 eller 1996. Om du har hunnit fylla 18 år innan den 1 juni kan du få jobb i mån av plats.

Timlönerna är beroende av ålder. De som är födda 1996 får 97 kronor i timmen, födda 1997 får 86,50 kronor i timmen och födda 1998 får 76,50 kronor i timmen.

Sommarjobbsperioden sträcker sig från vecka 24 till vecka 34.

Källa: Stockholm stad

ANNONS