ANNONS

Vid lotten får Stellan ro i själen

Flera års väntan på kolonilott i Söderort.
Stellan Forsman älskar att påta i sin täppa vid Farsta gårds koloniträdgårdsförening.
Allt fler längtar efter att få sätta fingrarna i jorden. Därför växer köerna till söderorts kolonilotter.
Stellan Forsman är en hängiven odlare i Farsta.
ANNONS

Det är en tidig vårdag i början av maj. Solen värmer gott, fåglarna kvittrar och grönskan är spirande och skir. Det är en dag som gjord för trädgårdsarbete – och vid Farsta gårds koloniträdgårdsförening är Årstabon Stellan Forsman i full gång.

I 33 år har han haft en lott här, och han har inte tröttnat.

Flera års väntan på kolonilott i Söderort.

Stellan Forsman har haft sin nuvarande lott i 15 år men har odlat vid Farsta gårds koloniträdgårdsförening i 33 år. Foto: Anna Z Ek

  – Det jag får av lotten kan ingen människa köpa för pengar. Den fungerar som en hjärntvättmaskin. När jag kommer ner hit och öppnar locket till lådan och tar fram verktygen försvinner allt annat. Då finns bara svartrötter, ogräs och tankar på vad  jag borde gjort med salladen. Trassliga relationer, ekonomiska problem, ja alla sådana saker är borta. Allt försvinner när man håller på, säger han.

7 500 står i kö

Stellan Forsman har en av 51 odlingslotter vid Farsta gårds koloniträdgårdsförening, vid Ullerudsbacken en kort promenad från Magelungen. När han fick sin lott var det ingen kö alls. Numera står ett tiotal personer i kö. Hur många av dem som får en lott beror på hur många som lämnar ifrån sig sin lott under vintern, berättar han.

På andra håll är trycket större. Det finns drygt 7 100 kolonilotter (stuglotter och odlingslotter) på mark som arrenderas ut av Stockholms stad. Totalt köar 7 500 personer till dem.

Flera års väntan på kolonilott i Söderort.

Liten trädgårdsvakt i asiatisk stil. Foto: Anna Z Ek

Och köerna blir allt längre. Koloniföreningarna i söderort har så gott som alla växande köer. Den kortaste kötiden till en av de 554 stuglotterna i Koloniträdgårdsföreningen Skarpnäck är nu fem år, den längsta 19. Hos Farstanäsets stugförening, med 38 lotter är den kortaste väntetiden tre år och den längsta 15 år.

ANNONS

Att kötiderna varierar beror på att köerna inte alltid är strikta. Snarare är de intresselistor, som föreningarna väljer ifrån utifrån sina behov. Personer som har vissa kunskaper kan till exempel få företräde framför andra, och vissa föreningar strävar efter en jämn ålders- och könsfördelning.

Tv-utbudet påverkar

En orsak till att köerna växer är förstås att stockholmarna blir fler och att många bor i lägenhet. En annan är det ökade intresset för odling i alla former, i en tid då många är fjättrade vid datorn under arbetstid. Tv-utbudet spelar också roll.

– Vi kan se att antalet personer som ställer sig som intresserade ökar i alla områden. Ett ökat tryck är ofta kopplat till om det är många trädgårdsprogram på tv, säger Örjan Sjödin, ordförande för Föreningen Stor-Stockholms Koloniträdgårdar (FSSK), där 71 föreningar är medlemmar.

Flera års väntan på kolonilott i Söderort.

En odla mitt på täppan blir en stol att vila på, för Stellan Forsman. Foto: Anna Z Ek

Vid Farsta gårds koloniträdgårdsförening tar Stellan Forsman en paus. Han slår sig ner på en låda mitt i täppan, där det som senare ska skördas gror och växer. Han odlar allt möjligt och är självförsörjande på potatis, lök och vitlök. Faktum är att han fortfarande har kvar att äta av förra årets skörd.

Själva odlandet är det bästa men att äta det han skördat smäller nästan lika högt.

 – Näst bäst är att bära hem ett resultat från lotten, som inte står i proportion till arbetet man har lagt ner. Ändå känner man sig som en multimiljonär. Det finns inga grönsaker som smakar så gott som de som är vattnade med egen svett, säger Stellan Forsman och ler.

Fakta

Så här långa är köerna*

Här är exempel på kötider till föreningarna. De flesta uppger att köerna växt.

Farstanäsets stugförening

38 stuglotter. Ca 60 köar. Väntetiden är 3-15 år.

Farsta gårds koloniträdgårdsförening

51odlingslotter. Drygt 40 köar. Kan inte uppge väntetiden.

Koloniträdgårdsföreningen Odlaren (Sköndal)

114 stuglotter. Ca 150 köar. Föreningen kan inte uppge väntetiden, men den kan bli lång.

Koloniträdgårdsföreningen Skarpnäck 

554 stuglotter. Ca 800  köar. Kötid 5–19 år.

Drevvikens fritidsträdgårdar

177 lotter. Drygt 100 köar. Kötiden är cirka ett år, men det kan gå fortare.

*Föreningarnas köer är oftast inte strikta utan intresselistor. Därför kan väntetiderna variera inom en och samma förening. Personer med kunskaper som en viss förening har behov av kan till exempel få företräde. Vissa föreningar strävar också efter en jämn ålders- och könsfördelning.

Källa: Kolonilottsföreningarna
Fakta

Visste du att…

… den äldsta koloniträdgårdsföreningen i söderort är Dalens koloniförening, bildad 1912.

… den yngsta föreningen i söderort är Årstafältets koloniområde, bildad i oktober 2002 (just nu flyttas alla lotter till fältets östra del så inga lotter är i bruk säsongen 2018).

… Skarpnäck är den stadsdel i söderort där flest kolonilotter finns: 2 250, fördelade på 14 områden.

… Skarpnäcks koloniområde är störst i staden, med sina 554 stuglotter.

… den äldsta föreningen i Stockholms stad är Söderbrunn på norra Djurgården, där ett koloniområde anlades 1905.

Källa: Föreningen Stor-Stockholms koloniträdgårdar, Stockholms stad
ANNONS