Lottning avgör vilka som får sommarjobb

Av 300 sökande är det 72 ungdomar som får sommarjobb via Kungsholmens stadsdel i år. Det är 53 färre än förra året – och anledningen är en mindre budget.

Varje år får stadsdelarna en summa pengar för att ge ungdomar sommarjobb. Kungsholmen har fått 200 000 kronor. Sedan är det upp till varje stadsdel om man vill skjuta till mer pengar för att kunna erbjuda fler jobb, och Kungsholmen har lagt till 370 000 kronor.

I år innebär det att 60 unga får jobb, till skillnad från förra årets 125.

– Förra året bedömde vi att vi kunde vika mer pengar till sommarjobben jämfört med vad vi kan göra det här året, säger stadsdels direktör Karin Norman.

Främst är det arbete inom barn- och äldreomsorg, men även parkskötsel. Nytt för i år är att ett par ungdomar ska ta hand om skejtparken i Rålambshovsparken.

– Vi kommer att ha några ungdomar kopplade till parkleken i Rålis, som kommer att ha ett särskilt uppdrag att hålla ordning runt skejtparken.

Utöver de här jobben får tolv ungdomar arbete via projektet ”Vackra Stockholm”, som är en satsning för att rusta stadsmiljön. På Kungsholmen kommer det att ske i Rålambshovsparken och med planteringar vid Thorildsplan, Kungsholms strand, Norrmälarstrand och Kungsholms torg.

Sammanlagt erbjuds alltså 72 ungdomar i åldern 16 till 18 år sommarjobb i stadsdelen. Jobb som Karin Norman anser vara värdefulla, både nu och för framtiden.

– Det är viktigt för ungdomarna att ha ett jobb och få erfarenhet av hur det är att ha ett arbete och pengar. Men det är bra för oss också, vi vill att ungdomarna ska kunna jobba i den offentliga sektorn så småningom. Det här är ett sätt att marknadsföra oss, säger hon.

Arbetskonsulenten Jennie Oukbir har tagit emot jobb-ansökningarna och säger att det är cirka 300 ungdomar från Kungsholmen som har konkurrerat om platserna. Om man är en av dem som får ett av jobben handlar dock bara om tur.

– Tillsättningen sker genom lottning via ett centralt system. Vi gör inga individuella bedömningar. Det är bara ren tur.

Fakta

Får jobba i tre veckor var

Cirka 300 ungdomar, födda 1995, -96 och -97, har sökt sommarjobben.

72 av dem har fått jobb under tre veckor var.

60 ska jobba inom barn- och äldreomsorg samt inom parkskötsel. Tolv har fått jobb via projektet ”Vackra Stockholm”.

Lönen är 95, 85 eller 75 kronor i timmen beroende på hur gammal man är.

Några ungdomar har fått jobb utanför stadsdelen, exempelvis inom trafik- och kyrkogårdsförvaltningen.

Källa: Stockholms stad