Louise är tillbaka i Bananhuset

Före renoveringen bodde Louise Hollingworth i en etta på 28 kvadrat. Nu flyttar hon tillbaka – till en topprenoverad, lyxig trea på 84 kvadrat.
Före renoveringen bodde Louise Hollingworth i en etta på 28 kvadrat. Nu flyttar hon tillbaka – till en topprenoverad, lyxig trea på 84 kvadrat.
”Förut frågade kompisar om huset var ett gammalt sjukhus när de såg korridorerna”, säger Louise.
”Förut frågade kompisar om huset var ett gammalt sjukhus när de såg korridorerna”, säger Louise.
Huset är en riktig lokalkändis och har fått smeknamnet Bananhuset tack vare sin böjda form.
Huset är en riktig lokalkändis och har fått smeknamnet Bananhuset tack vare sin böjda form.
Champangen står på kylning och flyttlådorna på rad. Nu har Louise Hollingworth äntligen fått sätta nyckeln i dörren till sin lägenhet i Bananhuset – efter drygt två års väntan.

Innanför portarna på Bananhuset är hallgolvet fortfarande täckt av skyddspapp och det ligger byggmaterial utspritt lite här och där. Det luktar nytt, blandat med byggdamm. Hissarna upp och ner med lådor och möbler.

Louise Hollingworth väntar på det sista flyttlasset. Hon har äntligen fått nyckeln till sin nya lägenhet på nionde våningen.

– Förut hade jag mitt sovrumsfönster exakt här, fast två våningar ner, säger hon.

Före renoveringen bodde Louise i en etta på 28 kvadrat. Nu tittar hon ut genom vardagsrumsfönstret i en trea på 84. Utsikten har hon längtat efter.

För den förra lägenheten betalade hon 3 300 kronor i månaden. Nu får hon betala nästan fyra gånger så mycket – drygt 12 000 kronor. Men trots den höjda hyran tvekade hon inte att flytta tillbaka.

– Nej, jag tänkte att jag skulle ha ett jobb tills dess och att det skulle lösa sig. Och så löste det sig jättebra, mycket bättre än jag hade tänkt mig.

För hon flyttar inte in i lägenheten ensam. Under tiden huset renoverats har hon hunnit byta studier mot jobb och dessutom blivit sambo.

– Det här är ju alternativet om man inte har en insats och kan köpa en bostadsrätt, så är det ju. Men just nu känns det jättehärligt att vara här, att kunna ta hissen ner och gå till vilken restaurang som helst.

Hon är en av 44 ursprungliga hyresgäster som har valt att flytta tillbaka efter renoveringen som startade våren 2013. Under tiden har hon bott i Hallonbergen.

– Jag kan verkligen förstå de som bott här sedan det byggdes och nu inte har råd att flytta hem. Det är ju hemskt. Samtidigt var det välbehövligt med en renovering.

Hon visar oss köket med svindlande utsikt, ljusgrått virrvarr-mönster på köksbänken och diskmaskin. Gula plaststolar står uppradade och väntar på det tillhörande, runda plastbordet som kommer från sambons mormor.

– Det känns superlyxigt att ha så mycket utrymme överallt. Det är jättestort jämfört med hur jag bodde innan. Och jag skrev just om det på Instagram, om känslan att sätta nyckeln i sin första riktiga vuxenlägenhet.

Nu är inflyttningen så gott som klar, trots det dröjer det ett par veckor innan hyresgästerna kan använda förråden och grovtvättstugan i källaren.

– Byggnadsmässigt är allt färdigt men alla installationer är inte klara. Det handlar om säkerhetsfrågor. Det som stökar till det för hyresgästerna är väl förråden men vi har sagt att om någon upplever att man lidit så kan vi betala kostnaden för förråd, säger Anders Sundqvist, kommunikationschef på Förvaltaren.

Fakta

Mycket under samma tak

Huset byggdes 1969 och hade 317 lägenheter, de flesta mindre ettor och tvåor.

Efter renoveringen får byggnaden 157 hyreslägenheter fördelat på 42 ettor, 87 tvåor, 12 treor och 16 fyror.

Den 15 maj började inflyttningen i de nya lägenheterna.

I huset ingår också 11 plusboenden för Sundbybergsbor över 65 och ett vårdboende med 55 lägenheter.

I bottenplan kommer staden att ha Träffpunkten, en ”fritidsgård” för äldre.

Källa: Förvaltaren