”Du ska inte tro det blir sommar.” Så inleds den klassiska barnsången Idas sommarvisa där Emil i Lönnebergas syster sjunger om hur hon får naturen att sätta fart på våren. Men det är inte hon som städar upp efter sommaren.

Borta före december

Det gör i stället Skarpnäcks stadsdelsförvaltning och trafikkontoret som lovar att gå igenom både gator och parkvägar innan den 1 december.

– Jag skulle tro att det är ungefär samma som gäller även för andra stadsdelar, säger Peter Melin som är parkingenjör på Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. 

Den som inte har blicken i skyn har säkert noterat att det sista tiden legat rejält med löv på marken. Det gäller förstås även de öppna parkytorna.

På sådana kommer löven i Hammarby-Skarpnäck tuggas sönder av gräsklippare för att fortare tas om hand av mark och maskar.

Lövhalka

Det finns en säkerhetsaspekt i det hela när det gäller bilvägar och gång- och cykelbanor.

– Man brukar tala om lövhalka. Löven kan göra det jättehalt. Hade det inte varit för detta hade man kunnat ploga bort löven efter första snöfallet, säger Peter Melin som är parkingenjör på Skarpnäcks stadsdelsförvaltning.