Löven ska vara borta i helgen

Löven ska vara borta den 15 november på Östermalm.
Löven ska vara borta den 15 november på Östermalm.
Den 15 november lovar trafikkontoret och stadsdelsförvaltningen att löven på gator och i parker ska vara borta på Östermalm.

Trafikkontoret har ansvaret för att städa stadens gator.

Kontorets pressansvarige Anders Porelius säger att löven ska vara borta från gatorna den 15 november i innerstan och den 1 december i ytterstan.

– Nu har vi haft en varm höst, men hade det fallit snö hade löven följt med när vi skottade snön. Fortsätter det vara så här varmt så kommer vi att fortsätta rensa, säger han.

Innerstan prioriteras före förorten eftersom det finns mycket träd här, och eftersom det är mycket fler människor som rör sig innanför tullarna.

I innerstan lövrensar man två gånger på de gator som har mycket lövträd. Även på cykelbanor blir det rensat två gånger vid behov.

– Vi blåser ju bort löven också och kan börja med att köra in dem mot trottoaren. De ligger då kvar till dagen efter då någon hämtar upp de samlade löven. Vi kan få en del klagomål för att det bara ser ut som att vi bara blåser in löven och lämnar dem, men löven tas upp dagen efter alltså, säger Anders Porelius.

Även parkerna som stadsdelsförvaltningen har hand om ska vara rensade den 15 november. På Södermalm flaggar parkgruppen för att arbetet kan bli försenat till 1 december eftersom det har varit så varm höst.

Men på Östermalm tror man att tidsschemat kommer att hålla. Man börjar vid med de stora parkerna som Humlegården, Tessinparken och Gustav Adolfsparken.

– Och efter det går man utanför stenstaden till parker i Ekhagen och Hjorthagen till exempel, säger Magnus Björkman, parkingenjör på Östermalms stadsdelsförvaltning.

Löven som samlas ihop kör iväg, mals ner och återanvänds.