Lovisa från Ösby kandiderar till riksdagen

Lovisa Kronsporre
Lovisa Kronsporre från Ösby utanför Brottby kandiderar till riksdagen för Centerpartiet.
21-åriga nämndordförande Lovisa Kronsporre (C) från Ösby har siktet inställt på att nå den yttersta toppolitiken.
Ett kliv i rätt riktning togs under Centerns nomineringsstämma förra helgen där hon valdes in på kandidatlistan till riksdagen.

Förra helgen blev Lovisa Kronsporre vald som nummer sex på Centerpartiets nomineringslistan till riksdagen för Stockholms läns valdistrikt.

– Jag känner mig hoppfull och stolt över att tillhöra ett parti som vill satsa på unga. Det blir ett demokratiskt problem om inte unga finns representerade i politiken, om det så gäller för riksdagen, landstinget eller kommunen.

Frågan är nu om hon kommer finnas kvar inom lokalpolitiken länge till om porten till Riksdagen öppnas för henne.

– Mitt lokala engagemang kommer fortsätta efter valet. Jag är mycket förväntansfull inför möjligheten att vara delaktig i riksdagen men mitt hjärta finns också i samarbetet som jag har med personal och kommuninvånare i Vallentuna. 

Ung och driven

Trots en ålder på 21 år har Lovisa Kronsporre varit med ett tag i politiken. När hon fyllde 18 år blev hon ersättare i utbildningsnämnden. Då var hon med och fattade beslut om gymnasieskolan samtidigt som hon själv var gymnasiestudent.

– Jag kommer ihåg att vi diskuterade hur entrén till gymnasieskolan kunde göras mer tilltalande. Då vägde mitt perspektiv tungt eftersom jag var så nära frågorna jämfört om man gick ut gymnasiet för 20 år sedan.

Finner ro på bibliotek

Flera gånger i veckan kan man se henne försjunken i sina läroböcker på biblioteket i Vallentuna.

– Jag gillar bibliotek väldigt mycket. Det är ett samhälleligt vardagsrum som välkomnar alla, och låter människor mötas och finna ro, säger hon.

Sedan ett år tillbaka är hon kulturnämndens ordförande som hon försöker hinna med jämte juridikstudierna. Hennes målsättningen är att göra kulturen mer tillgänglig för alla invånarna oavsett var man bor. Där spelar kommunens alla biblioteksfilial en viktig roll, anser hon

”Att ta ansvar ska gynnas”

– Alla bor inte i närheten av Vallentuna centrum och därför är biblioteken i Kårsta, Brottby och Lindholmen oerhört viktiga kulturella mötesplatser. Jag skulle vilja se mer kulturevenemang anordnas i biblioteken. Till verksamhetsplanen för nästa år har vi fått in att mer kultur ska finnas i hela kommunen.

Som uppvuxen på landet i Ösby, var det synen på miljö- och landsortsfrågorna som bidrog till valet av partitillhörighet.

– Jag gick med Centern för jag tycker att man tar orättvisorna i samhället och miljöfrågorna på allvar. Det är många som tvingas flytta från landsbygden på grund av att viktiga  samhällsfunktioner läggs ned, såsom skola och sjukvård. Därför måste det bli enklare att starta företag. Sen jobbar vi med morötter. Folk som väljer att ta ansvar för miljön ska gynnas och de som väljer något annat ska inte behöva bli bestraffade.

Fakta

Lovisa Kronsporre

Ålder: 21 år

Bor: i Ösby, Vallentuna

Politiska uppdrag: Ordförande i Kulturnämnden i Vallentuna kommun. Tidigare ersättare i Barn- och ungdomsnämnden.

Studier: Läser tredje året på juristprogrammet vid Stockholms universitet.

Engagerad: I Jusek, akademikernas fackförbund, och som nämndeman i brottsmål.

Aktuell: Som nummer sex på Centerpartiets riksdagslista för Stockholms län.